Vad anser du/ni om avanza global
Sök:

Vad anser du/ni om avanza global

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Thomas Jönsson

ställde för sedan frågan: Vad anser du/ni om avanza global

Hej!

Jag har investerat efter era förslag i ett antal år nu och är mycket nöjd med resultatet. I mina månadssparande har jag på er rekommendation ”SPP aktiefond global A” och ”Länsförsäkringar global indexnära” som globalfonder. Anser ni att den lägre avgiften för den nyintroducerade Avanza Global motiverar ett byte från den ena eller andra av dessa eller tillochmed från båda?

Med vänluga hälsningar och med tack för att ni invigt mig i tankarna på ett livsförändrande sparande i fonder.

Thomas

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag har valt att försöka slå ihop alla frågorna om Avanza Global i den här frågan istället. Då får vi alla svar i samma tråd:

Vad tänker ni kring den nya Avanza Global-fonden?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  länken funkar inte. saknar href :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tre frågor jag vill ha besvarade innan jag skulle rekommendera den:

1) det är en fondifond som investerar 85% i en fransk indexfond. Hur placeras resterande 15%?

2) Är det en syntetisk replikering av index eller faktiskt underliggande innehav i aktierna bakom index? Se Rikatillsammans-artikeln om Lysa där Lysa beskriver detta. Risken med syntetisk replikering är att vid en finanskrasch så fungerar inte de syntetiska instrumenten som tänkt och innehavet blir i värsta fall värdelöst. Liten risk, stor konsekvens

3) Lånar underliggande fond ut aktier till blankare? I så fall finns det även här en motpartsrisk som teoretiskt skulle kunna vara en nedsida för spararen. Någon kanske vet mer om detta än jag.

 

I grunden är naturligtvis en indexfond som följer ett brett index med låg avgift attraktivt. Den som månadssparar 1000 kr i Avanzas fond kommer efter 30 år ha 30 tkr mer än den som sparat i LFs fond. (motsvarande 2% mer)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Den franska fonden tar 0.07 också så avgiften blir ju egentligen 0,17, dvs inte så långt ifrån t.ex länsförsäkringar som har en bra historik. Jag kommer inte byta, men mest beroende på att jag är all in på Nordnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
 2. Vit pil

  1. De investerar MINST 85% i en luxemburgsk fond. Enligt FAQ:n på Avanzas sida planerar de att ha 100% investerat: https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-global.html Det är helt enkelt så att de i perioder kanske av tekniska skäl måste ha lite pengar likvida. LF har liknande i sina fondbestämmelser. I fondebestämmelserna står det också att de ska följa indexet så nära som möjligt, vilket inte är möjligt om de har en massa likvida pengar.

  2. Det är fysisk replikering. Se faktabladet för den underliggande fonden: http://www.fundsquare.net/download/dl?siteId=FSQ&v=LfCAvEiVa3VTqgb1pbkOHWXLuBGNHvY3oVn1Lo4uurqMDg8HTvx0y+SvoppIn2FCHAwYCSdbh2Px2e1I7KaXbHYVq4w/8jdUapElgufPK9m8J3FC4Hrs7tfuO/DbT1SO+s73+ftIvlosJUJ+C/HQ/A==

  3. Är det vanligt av indexfonder att låna ut aktier till blankare? Det är ju en passivt förvaltad fond som inte försöker slå index så jag ser inte poängen. Ställ frågan till Avanza och posta deras svar här så att vi alla kan lära oss!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-25 klockan 11:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂