Vad anser ni om Rothschild familjens tillgångsallokering (se länken)?
Sök:

Vad anser ni om Rothschild familjens tillgångsallokering (se länken)?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias Olsson

Den här artikeln publicerades 2017-05-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad anser ni om Rothschild familjens tillgångsallokering (se länken)?

Följande artikel är drygt 7 år gammal, men den lyfter fram något intressant kring hur de stenrika (speciellt Rorthschilds familjens RIT Capital; en investeringsentitet av många för denna familj) allokerar sitt kapital. Notera posten ”Borrowings”. Hur många av er har lånade medel (eller s k ”negative gearing”) som en del av er allokeringsstrategi? Enjoy:

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag gillar deras strategi. Det är ju i något sådant som jag själv försöker efterlikna. Vad tänker du med ”negative gearing”?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Med ”negative gearing” menas belåning i investeringssyfte. Om man exempelvis köper en investering med hävstång (i e investeringsfastighet), då har man en ”negative gearing”. Att belåna aktieinnehav på börsen eller att blanka aktier eller att utfärda optioner o dyl (som i sig är kreditåtaganden) är också en form av ”negative gearing”. Syftet med ”negative gearing” är så klart att få en hävstång, men man får också betänka att det är en form av inflationsskydd. Det enda ”aber” som man kan tänka sig med ”negative gearing” är i tider av deflation. Då bör rimligen allokeringen vara 0% i denna allokeringstyp eftersom man tjänar mer på att bara vara likvid i sådana sammanhang.

  Studera de super rika, inte bara Rothschild familjen, studera alla super rika familjer och individer (och dess procentuella ursprungsallokering) när det kommer till deras förhållande till ”negative gearing” eller belåning som vi säger i vanligt uttryck. Många av de använder ”negative gearing” kalkylerat i någon form. Med betoning på ”kalkylerat”. Jag har tidigare skrivit om att ackumulering av förmögenhet är en fråga om koncentrering i portföljen. Vad ”negative gearing” gör är att kraftigt understödja en sådan koncentration i portföljen.

  Ska man ha en ”negative gearing” i en diversifierad portfölj? Kanske. Vad man bör tänka på med ”negative gearing” är att det förändrar hela riskparitets tänket. Volatiliteten i en ”negative gearing” allokering är högre (naturligt sett). Vill man ha den högre volatiliteten? Och hur mycket vill man att denna volatilitet ska påverka helheten i portföljen (här kommer konceptet med det ”kalkylerande” åtagandet in)? Kanske ska man bara ha ”negative gearing” under en högst temporär period (lite som en taktisk allokering som man tar bort när den begränsade allokeringsperioden är avklarad)? Vad för typ av procentuell målavkastning vill man ha i den totala portföljen som en följd av den ”negative gearing” man tar på sig?

  Det är ett högst spännande koncept att leka med. Om inte praktiskt så åtminstone teoretiskt. Och som jag skrev – det är en avancerad form av allokering som fåtalet kommer att bemästra och troligen aldrig bör allokera in i (för sin egen hälsas skull, om än inte den finansiella). Jag tog upp frågeställningen ovan för jag ville visa på bredden av strategisk allokering. Det är så mycket mer än bara X% aktier och y% obligationer. Det finns en rejäl fauna av allokeringstyper där ute för den som vill sätta tänderna i det. Det finns mycket som platsar in på ”the efficient frontier”. Det finns en hel mängd sätt att manipulera risk/avkastning ration också (i e med ”negative gearing”) om man nu så önskar. Allt i syfte att maximera den så beryktade ”asymmetriska avkastningen”. Den där avkastningen starkt överväger risken som man tar på sig. Den som ger en Sharpekvot som kraftigt överstiger 1,00.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias funderar
 2. Vit pil

  Absolut. Jag håller med. Jag använder också belåning i flera sammanhang. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-06 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂