Vad anser ni om två bostadslån?
Sök:

Vad anser ni om två bostadslån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

Den här artikeln publicerades 2017-07-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad anser ni om två bostadslån?

Jag undrar lite hur ni ser på detta. Om det är något ni tycker är rimligt eller inte. Om man redan har en permantentbostad i en större stad nära sitt jobb, skola, etc som man har lån på men också drömmer om en sommar/fjällstuga någonstans är det då klokt att ta ytterligare ett bostadslån för att finansiera detta? Jag vet att många sommarstugor/fjällstugor kanske går i arv när ens föräldrar dör eller blir för gamla för att orka med att sköta om det. Så hur gör då folk som inte är förmögna eller har ett arv? Hur finansierar de en sommarstuga? Att spara och leva på ärtsoppa i 20 år tills man har 1,5 miljoner känns inte direkt realistiskt och jag tvivlar på att vanliga medelinkomsttagare som har både en lägenhet i stan och en sommar/fjällstuga har gått den vägen.

I vårt fall har vi en lägenhet i stockholm med ett ganska stort bostadslån. Vi drömmer om en sommar/fjällstuga men vill självklart inte har för mycket lån ifall räntorna går upp. Kanske får man hyra ut stugan när man inte anvönder den för att snabbt betala ner lånet så att man inte sitter i en lika sårbar situation när räntorna går upp
Vad har ni för tankar? Hur gör folk egentligen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har en lite annorlunda syn på det och det handlar om att särskilja synen på lånet och säkerheten. Vi kallar det ofta för bostadslån eller billån, men egentligen är det ju bara ett lån där man har olika säkerheter. Antalet lån spelar ju heller ingen roll, inte ens den totala summan påstår jag spelar någon roll. Det enda som spelar någon roll är kostnaden för finansiering – det vill säga räntan och hur den påverkar din vanliga ekonomi.

Fördelen med en fjällstuga är ju att du kan hyra ut den och på så sätt få en del av kostnaden finansierad via en ny intäkt och då kan det ju vara smart – du kan rent av tjäna pengar på det. Då är det ju ett ”bra lån” och ganska smart. Så allt handlar om de andra faktorerna.

Hoppas att det gjorde dig lite klokare och lite mer förvirrad! :-)

Lycka till med ditt beslut!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-31 klockan 21:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.