Vad är bäst att äga då räntan höjs?
Sök:

Vad är bäst att äga då räntan höjs?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar Karlsson

ställde för sedan frågan: Vad är bäst att äga då räntan höjs?

Jag vill spara mest i aktieindexfonder för de växer mest men jag vill också ha en ”nödbroms” så att säga. Jag har två frågor.

Vad kommer att vara bäst att äga då vi får hög reporänta och därmed höga bolåneräntor? Vilka av följande kommer att gå upp respektive gå ned i värde då vi har höga räntor?

Min andra fråga är: Vad händer med korta respektive långa räntor då börsen går ned?

Aktier

Korta räntor

Långa räntor

Guld

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Aktier kan tappa om räntan stiger eftersom ränteplaceringar då blir mer intressanta, samtidigt som det blir sämre att ha belåning på sina aktier.

Om räntan går upp blir korta räntor mer intressant.

Långa räntepapper kommer tappa initialt vid en räntehöjning, men sedan kommer de också bli mer intressanta. Att äga dem under tiden som räntorna höjs är dock dåligt.

Guld kan stiga i värde om det blir ekonomisk oro, men jag är osäker på om en mindre räntehöjning kan ha någon direkt inverkan.

Om börsen går ner behöver det inte påverka räntorna, det beror på varför börsen går ner. Tidigare har centralbankerna sänkt räntorna vid dåliga tider, som 2008, men det är ju inte så lätt att göra nu när räntan redan är rekordlåg.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-24 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.