Vad är det bästa innehavet vid en djup finanskris?
Sök:

Vad är det bästa innehavet vid en djup finanskris?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robban

ställde för sedan frågan: Vad är det bästa innehavet vid en djup finanskris?

Hei!I senaste avsnittet av Börspodden är det en intervju med Martin Sandquist och hans syn på framtiden. Där spekulerar han i att det vill ske en finanskris och krasch av fiat-valuta så som den ser ut idag (intressant avsnitt).Jag vet att detta är spekulationer, men säg att det vill inträffa. Hur balanserar man sitt sparande och portfölj inför en sådan krasch?Kontanter, Bitcoin, Guld, Räntefonder, Nedbetalning av huslån?Kommer en lågriskportfölj med mycket räntefonder stå emot en djup finanskris? Om valutan kollapsar är väl ingentig säkert förutom fastigheter och ev guld?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med valuta menar du kronan? Investera utanför Sverige i så fall :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Nej, jag tänker då på valutan generellt. En global krasch av valutan om du så vill

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robban

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robban!

I en djup finanskris så skulle jag säga att inget värde är säkert.
Vid dessa tillfällen så handlar det om att ha tillgångar som är eftertraktade även utanför den normala finansiella samhället. Bostäder kan lika gärna bli värda noll (kolla 90-tals krisen).

Guld har historiskt varit en bra värdebehållare vid kriser, detta då det anses ha ett bestående värde. Detta behöver däremot inte vara verkligheten framöver, för att något ska ha bestående värde så måste det finnas en tillit till just den tillgången. Tillgång och efterfråga, detta är huvudsaken till just värden.

Varför kan du gå till en affär och betala med en hundralapp?
Jo för att det har ett värde som backas upp av en riksbank, riksbanken garanterar dig att du ska få tillbaka värdet av just den hundralappen om du ger den till dom. Detta kan då anses som en skuldsedel till riksbanken.

Jag har inte svaret på din fråga, men för att hitta tillgångar som ska behålla eller öka i värde så skulle jag säga att kolla efter tillgångar som skulle troligtvis skulle behövas när annat inte fungerar, samt diversifiera dig i olika tillgångar!

Detta är mitt tips.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo det låter ju logiskt. Tack för ett bra svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robban
 2. Vit pil

  Det är väl bara valutor med myntfot där riksbankerna ger sådana garantier? Vad får jag för något av Riksbanken om jag vill växla in min hundralapp?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  bästa innehavet om det värsta skulle inträffa är nog en pistol tyvärr…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 4. Vit pil

  Ja men precis Emil.
  Kontanter är det som garanteras just nu av riksbanken, dom håller även på att utveckla ”E-kronan” som ska vara en digital valuta som även den ska garanteras av riksbanken.

  Det du ska få är ”värdet” av hundralappen, det är vad dom garanterar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Jag är inte nöjd med din förklaring, Robin. Vi har inte myntfot i Sverige. Kronan backas inte av guld eller annat. Om jag går med min hundralapp till Riksbanken och säger att jag vill byte den mot sitt rätta värde så kommer de titta frågande på mig.

  Jag vet inte var fiatpengar får sitt värde ifrån eftersom jag inte helt förstår systemet. En gång såg jag förklaringen att värdet kommer från möjligheten att betala sin skatt med valutan. Ett svenskt företag behöver betala skatt i SEK och då behöver de tillgångar värda SEK. Om detta är sant eller ej, det vet jag inte.

  Att googla på detta är svårt på grund av alla konspirationsteorier kring fiatsystemet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 6. Vit pil

  Emil, det är såhär jag har förstått hur systemet med riksbanken och den svenska valutan fungerar, ingen fakta utan som du säger, finns många teorier om fiatvalutan och detta är så jag har förstått den.

  Såg inte att du skrev myntfot i din text, va för snabb att svara. Vi har inte myntfot i Sverige.

  Jag menar att riksbanken är dom som ska ”garantera” värdet av en hundralapp, varför skulle vi annars handla med valutan om vi inte tror på den och inte tror att någon garanterar värdet?

  Kolla t.ex diskussionerna om bitcoin, där handlar det om att ”det är så osäkert för att det inte finns någon riksbank som garanterar värdet”.

  Däremot är det ett väldigt oklart system med fiatsystem, då det handlar om att befolkningen måste tro på valutan för att den ska fungera. Där är värdet vad jag förstår.
  Riksbanken har inget att riktigt ”garantera” valutan med, detta är de som är lite skört i det finansiella systemet. Därav många konspirationsteorier och att det finns många som tror att systemet kommer med största sannolikhet att gå under.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vid riktiga ekonomiska kriser så är ju något fysiskt det du vill sitta på. Fastigheter, guld och liknande. Allt kommer ju att tappa värde under dåliga tider men efter krisen så har du fortfarande kvar din fastighet eller din guldtacka i oförändrat skick.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du är långsiktig även pengar på börsen ökar i värde med tiden och allt blir som vanligt igen. Om min Avanza Global index fond sjunker i värde vid en kris har jag någon miljon mindre men bor förtfarande i min hyreslägenhet, skuld fri och med automatisk månadsspar i min Avanza Global. Efter 10 år är jag med ränta på ränta efekt dubbel så rik. Säkra pengar på banken sparkonto, guld ocv skapar inget mer värde långsiktigt. Inflationen äter upp dina pengar 2% varje år. Då är det bara räkna på 20 år bara med 2% i plus årsvis avkastning. Lycka till.
  Mvh. Jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Kalle.

Det finns inget bra svar på din fråga. Finns bara gissning likt Martins framtidsprognos. Det är bara spekulation. Varken Martin du Kalle eller jag har spökula att se i framtiden. Man ska se positivt på livet,vardagen och framtiden. Rationella är aktier på långsikt och ju närmare uttag av pengar sänka risken och ha mer i räntor. Att gissa sig morgondagen är något man inte mår bra av. Om man vill vara negativ kan man fråga sig: När ska jag dö? Ska jag bli frisk imorgon? Varför föds människan när man måste ändå dö en vacker dag. Livet betyder kämpa varje dag,jobbet,familjen,vardagen, sjukdommar allt möjligt kan man beskymmra sig varje sekund. Lev livet alla och tänk positivt då man ändå inte vet något om framtiden inte ens om man lever imorgon. Lycka till.

Mvh. Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-02 klockan 21:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.