Vad är en lämplig summa att spara till sina barn?
Sök:

Vad är en lämplig summa att spara till sina barn?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Vad är en lämplig summa att spara till sina barn?

Hej.
vi spar till våra barn sedan födseln, det började på 300kr/barn och är nu uppe i 1000kr/barn. Det känns mycket men ändå inte.

vi kommer inte på något sätt skämma bort barnen och kasta pengarna på dem. Vår plan är att barnen inte ska veta om sparandet men det ska finnas där för hjälp med betalning av körkort och stöd till första boendet. Vi hade tex aldrig klarat av första boendet utan hjälp från min pappa.

Vi vet ganska säkert att vi inte kommer ge barnen alla pengarna utan vi kommer troligtvis behålla viss del själva.

hur som helst. Vad är en vettig summa att spara till sina barn? Vad kostar en lägenhet om 20år? Eller ett körkort om 18år?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Själv så spar jag har 600kr barn och månad!! Satsar inte på att betala hela insatsen men hjälp till den! Körkort kommer att få av den summan!  Alla föräldrar har olika förutsättningar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  hur kom du fram till den summan? Tänker om du räknat på vad det blir när barnen är runt 18 eller av annan anledning? Man kan ju använda verktygen här på sidan för att se en trolig slutsumma men vilken summa är lämplig att ha om säg 20 år?

  Inflation, ökade bostadspriser och liknande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  I boken ”Gör ditt barn rikt” kom jag och Charlie fram till att en bra ”målsumma” var ungefär 250 000 kr vid 20 års ålder. Det räknade vi och andra experter fram till att det borde räcka för att klara av de tre skiftena i livet: 1) egen ekonomi 2) jobb eller studier och 3) eget boende.

  Genom att använda ränta-på-ränta räknaren så motsvarar det ca 450 kr i månaden över en 18 års period. Många kan spara mer, men då rekommenderar vi ändå ett tak där för att inte stjälpa mer än man hjälper. Om man inte har råd med 450 kr så är det bättre att ge barnen kompetens än pengar (jag fick t.ex. inga pengar och det gick rätt bra ändå).

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Tack.
  Ja, det är en speciell känsla att kunna stå på egna ben. Den känslan skulle jag aldrig vilja missunna mina barn. Samtidigt vill jag inte heller säga att jag inte kan hjälpa barnen ekonomiskt om frågan kommer, när jag vet att vi haft förutsättningar och framförallt lång tid på oss att spara.

  Som jag skrev tidigare så ska pengarna vara till hjälp och vi kommer inte rakt av sätta in pengarna det kanske blir pengar över till mig och mamman.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad en lämplig summa är kan jag inte riktigt svara på, möjligheterna att spara ser också väldigt olika ut för olika människor. Jans resonemang om 250 000 får man nog fundera på att inflationssäkra och även fundera på korrigeringar med avseende på prisutvecklingen på bostäder…

Men utifrån din beskrivning undrar jag om det är till barnen eller er själva ni sparar, det verkar snarare vara det senare. Att spara för barnens körkort kan man så klart göra, men är det inte standard att föräldrar betalar körkortsutbildning åt sina hemmaboende barn?

Jag tycker att barnen definitivt ska veta om att sparandet finns långt innan det kan bli aktuellt att använda några pengar, annars kommer de inte lära sig något om hur sparande och investeringar fungerar eller känna något ansvar för pengarna.

Och om ni tänker behålla pengarna tills ni känner för att kanske ge barnen en slant till något ni godkänner så skapar ni inte direkt några mogna, vuxna individer.

Mina föräldrar hade sparat åt mig vilket jag hade stor glädje av när jag köpte min första bostad. Vid 29 års ålder… Jag tror ingen hade varit betjänt av att mina föräldrar hade hållit i pengarna fram till dess, särskilt inte som min äldre syster köpte sin första lägenhet när hon var runt 20.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det jag menar är om vi spar mer än barnen kommer behöva så kanske vi inte kommer ge dem allt. Det ska täcka vissa saker som tex del av körkort hjälp med handpenning. Det som blir över behåller vi kanske själva.

  Bara för vi inte berättar om just detta kontot så betyder inte det att vi inte kommer dela med oss av våra kunskaper.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Så barnen kommer lära sig att spara och prioritera sina inköp när de vet att föräldrarna har en summa på XXkr som finns där för dem när det behövs? Är det inte mer risk att barnen tänker att de kan slösa pengar på annat istället för att just spara till t ex körlektioner eller framtida studier när det vet att föräldrarna ändå har pengar till det?

  Lär dem att spara och ta hand om sina egna pengar från sommarjobb, studiemedel osv.
  Jag och min fru kommer skjuta in pengar vid behov och trycka på att det är viktigt spara och att prioritera sina inköp när dem kommer upp i 15-16års åldern. Vi kommer troligtvis lägga den största delen av summan till handpenning vid bostadsköp.

  Till din fråga, det är väldigt individuellt vad du kan spara till barnen varje månad. Beroende vart i livet du är påverkar det ju din ekonomi, vi har börjat litet (ca200) och kommer öka ju äldre barnen blir.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Didrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-22 klockan 19:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.