Vad är en preferens aktie?
Sök:

Vad är en preferens aktie?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Vad är en preferens aktie?

Hej.

Vad är det för skillnad på en preferens aktie och en vanlig aktie?

Tacksam för svar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan, bra fråga!

En preferensaktie kan nästan liknas vid ett räntesparande på ett vis, den är som en blandning mellan en obligation (ett skuldebrev, man lånar ut pengar till ett företag)  och en aktie.

Du får en fast, förutbestämd utdelning som inte höjs eller sänks beroende av hur den ”vanliga” aktien gör med utdelningen. Denna förutbestämda utdelning tenderar vara lite högre än för andra aktier. Utdelningen kan även ske oftare, exempelvis varje kvartal istället för det vanligaste som är en gång per år i svenska aktiebolag.

Skulle företaget som gett ut preferensaktier gå i konkurs så har ägarna till preferensaktier förtur, de prioriteras enligt lag över stamaktieägare får pengar. En preferensaktie brukar också ha ett högre pris än en så kallad  stamaktie, som alltså är de ”vanliga” aktierna.

Vill du läsa mer kan du bl.a. göra det i detta inlägg https://hernhag.se/preffar/

Hoppas det svarade på frågan för dig!

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är inte 100 säker, men en preferensaktie har begränsad löptid och/ eller kan lösas in av företaget när de vill.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Davidsson
 2. Vit pil

  Hej.

  Om aktiebolaget pantsatt stamaktierna och ändå går i konkurs går fortfarande preferens ägarna före vid eventuella återbetalningar?

  // Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-27 klockan 09:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.