Vad är min sparhorisont i det här fallet?
Sök:

Vad är min sparhorisont i det här fallet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nina

ställde för sedan frågan: Vad är min sparhorisont i det här fallet?

Jag ska köpa indexfonder för ett större belopp pengar och vill låta pengarna växa i ca. 6 år. Efter 6 år tänkte jag börja plocka ut den årliga avkastningen. Själva kapitalet (startbeloppet + avkastningen från de första sex åren) ska jag dock inte ta av, utan det ska ligga kvar i minst 20 år.

Min fråga är: har jag då en sparhorisont på 6 år eller 20 år?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den borde vara 6 år. Med den planen du har funderar jag på om jag skulle gjort så att jag efter sex år säljer av allt och köper utdelande aktier i stabila bolag. Kan vara värt att fundera på kanske….

Anledningen att jag tänker att sparhorisonten är 6 år är för att du börjar ta av sparandet efter 6 år och inte fortsätter låta det växa. Har du någon plan för vad du gör om värdet backar 30% det sjunde året?

Din plan bygger på att kapitalet ökar i värde varje år fram till uttagsdagen. Om du i slutet av första uttagsåret, alltså år sju, tar av kapitalet och det året efter sjunker så faller ju planen.

Jag vet att Jan har en artikel som vehanflar uttag från pengamaskinen. Det kanske finns något matnyttigt där för dig.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt svar, Fredrik! Det var helt klart en bra tanke att köpa utdelningsaktier efter 6 år, även om jag tycker att det känns lite läskigt att ingå den högre risken med aktier… Men jag ska ha det i åtanke!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-28 klockan 15:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.