Vad är mitt nästa steg?
Sök:

Vad är mitt nästa steg?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pinglan

ställde för sedan frågan: Vad är mitt nästa steg?

Hej på er,

Jag skulle gärna höra era inspel kring hur jag bör lägga upp min plan framåt eller om ni har tips på vart jag ska vända mig för att bolla mina tankar. Jag tror jag har lyckats ganska bra ekonomiskt samt har en tydlig bild av hur jag vill att framtiden ser ut. Däremot är jag oklar över hur jag ska ta mig dit så nu agerar/sparar jag mest på slentrian och har ingen aning om vilken ordning jag ska göra saker framöver.

Min situation: 

Jag är 30 år och har en lön på över 60k. Trivs i stort och har en bra och hälsosam relation mellan jobb och ledig tid (jobbar ej övertid). Kan vara svårt att gå ner i arbetstid men kanske möjligt inom ett par år.  Sparar ca 10k/månaden i fonder och ca 10k i insats till en bostad. Har sparat ca 1,1M  totalt varav 250k är långsiktigt i fonder och resten är i bospar. Jag har låga fasta kostnader och lägger 10k på boende, mat mm och 10 k på att ha den livsstil jag vill ha. Känner inte att jag kommer bli lyckligare av att lägga mer pengar på mitt val av livsstil varken nu eller i framtiden. Bor i storstadsområde och har inte möjlighet att flytta för långt pga familjesituationen. Har heller ingen partner som jag kan förlita mig på kring inkomst eller övrigt.

 

Det jag vill i livet: 

 • Bo i hus. Bor nu i hyresrätt och det trivs jag egentligen inte alls med. Längtar efter något annat!
 • Jag vill långsiktigt inte behöva lönearbeta (speciellt inte för någon annan) i någon större utsträckning (dvs tjäna pengar som täcker boende och överlevnad + ca 10k till ”livsstil”)
 • Driva/skapa någon egen typ av affärside/produkt! Tror jag har goda möjligheter till det (både skapa nån produkt och som konsult inom mitt yrkesområde. Har stor tillit till min förmåga i detta område)
 • Lägga en stor del av min tid på välgörenhet

 

Nu till frågan: Hur gör jag nu och vilken ordning gör jag saker? Vill inte köpa ett hus och sitta fast i lån så att jag måste fortsätta mitt lönearbete i oändligheten. Funderat på att köpa ett hus och hyra ut? Eller borde jag bo kvar (känns lite jobbigt) och parallellt starta någon form av verksamhet?

Känner mig vilsen och uppskattar all typ av input, tankar och ideer!!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har flera klara mål vilket är mycket bra. Du undrar nu i vilken ordning du ska göra saker. Jag tänker att du faktiskt kan göra de flesta sakerna parallellt. Du kan redan idag börja (om du inte redan gör det) att i liten skala engagera dig i något välgörenhetsarbete. Det kan ge dig värdefulla insikter och erfarenheter inför en framtid när du vill lägga mer av din tid på detta.

Du sparar redan varje månad till ditt nya boende. Du kan utöver detta börja gå på visningar för att få en bild av både prisläget men också vilket typ av hus du faktiskt vill bo i och vilket område. Det kan ta tid att hitta ”rätt” men så länge du faktiskt aktivt jobbat mot ditt mål om att bo i hus så tror jag att det gör att det känns mindre jobbigt att bo i hyresrätten.

När du undersöker plats för din nästa bostad, titta på restid snarare än avstånd. Det kan ta lika lång tid att färdas dubbla avståndet med fjärrtåg som att resa med lokaltrafiken. Bostadspriserna kan dock skilja rejält.

Om jag har förstått dig rätt så överväger du att köpa ett hus och hyra ut en del av det för att få ytterligare en inkomstkälla. En god idé som verkar vara i samklang med din önskan om att en dag lämna din ”vanliga anställning”. Flera inkomstkällor ger dessutom ökad trygghet generellt. Det du behöver fundera på är väl om det är en livsstil som passar dig att vara hyresvärd.

Du skriver att du långsiktigt inte vill lönearbeta för någon annan, du vill istället starta eget. Jag tänker att även detta är något som du kan börja med idag samtidigt som du har din trygga anställning. Låt det ta tid och gå med små steg. Tillåt dig att prova dig fram, ändra och anpassa dina affärsideer och låt det ta tid. Utnyttja fördelen av att ha inkomst från anställning medan du startar upp ditt företag.

Vi människor tenderar att vilja ha saker ”nu direkt” men underskatta inte ”det lilla stegets kraft”. Små steg i rätt riktning tar dig också dit du vill. Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack för ett fantastiskt bra svar! Finns nog en hel del otålighet i mig. Känner väldigt starkt att ”jag vill vara framme nu”! Främst i boendefrågan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pinglan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Är ung och ovis om min framtid. av ren nyfikenhet. Vad gör man om dagarna för att dra in över 60.000kr i månaden när man är 30?

Kanske blir inspirerad till att studera till det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är 33, men har bara detaljerad statistik över min ekonomi sedan jag var 31. Då (2018) fick jag ut ca 44k/månad (alltså netto, efter skatt). Förvisso inte bara i form av ren lön utan även bonus och utdelning. Därav att jag skrev vad jag fick ut snarare än en ren bruttoinkomst – för det var det inte.

  Jag gör samma nu som då; sitter/står framför en datorskärm 8-9h/vardag. Skillnaden är att jag nu gör det hemifrån på grund av Corona, då jag inte behöver mer än en lite dyrare dator och bra internatlina för att jobba, och onödigt resande inte längre krävs av kunderna.

  Jag jobbar med IT, och automatiserar system och verksamheter så att färre personer krävs för att göra samma sak.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Angående den sista punkten, välgörenhet, om du vill verkligen vill hålla på med välgörenhet, kan jag rekommendera följande artikel:

https://www.washingtonpost.com/magazine/2020/09/23/effective-altruism-charity/

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-08 klockan 11:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.