Vad är och hur fungerar en teckningsoption.
Sök:

Vad är och hur fungerar en teckningsoption.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gabriel Ellingsen

ställde för sedan frågan: Vad är och hur fungerar en teckningsoption.

Hej jag är ny i aktiehandeln men finner det otroligt intressant, jag har kollat på enskilda aktier som jag finner intressanta och som jag tror har potential. Jag tog tjuren i hornen och köpte en del aktier i Lumito tidigare och har sen dess köpt lite då och då ibland ”dyrt” och ibland ”billigare”.

Problemet eller vad man ska kalla det som har uppstått. Jag hade ingen aning vad en teckningsoption var och nu i slutet av november så var första inlösnings perioden slut. Jag hade då dagen innan köpt en del och undrar nu vad som är bäst. Vad kan jag egentligen göra med dom? Det är en del men summan är ej skadlig för min ekonomi vill bara handska detta på allra bästa sätt. Bör jag vänta på nästa inlösnings-perioden? Vad blir utgifterna då och hur ska man gå till väga eller ska man bara sälja av dom?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gabriel!

Teckningsoptioner ger dig möjligheten att vid en förutbestämd tid köpa aktier till ett förutbestämt pris.
Med just teckningsoptioner så måste du agera vid vissa tillfällen för att dessa inte ska förfalla och bli värdelösa, jag har tyvärr inte läst vad just dessa teckningsoptioner som du pratar om har för villkor, däremot så skulle jag råda dig om du inte är jättevan med aktiehandel att inte köpa just teckningsoptioner då dessa är en väldigt mycket större risk än just vanliga stamaktier.

Så mitt råd är att sälja dessa över marknaden och köp stamaktier istället om du just vill äga det bolaget.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ovanstående svar är helt rätt. Eftersom också jag hade påbörjat ett svar så publicerar jag även detta.

Det finns många typer av nyemissioner. Låt mig ge ett förenklat exempel.  Det finns ett bolag som har 1 000 000 aktier där aktien står i 100 kr. Börsvärdet är därmed 100 miljoner. Bolaget behöver nya pengar. Varje aktieägare får ett erbjudande teckna 1 ny aktie för 50 kr st. Man får då något som kallas teckningsrätter. Utnyttjar alla sina teckningsrätter kommer det att finnas 2 000 000 aktier. Det teoretiska värdet blir då: Gammalt värde 100 miljoner + nya pengar 50 miljoner, summa 150 miljoner dividerat med 2 miljoner aktier ger ett  börsvärde på 75 kr per aktie. Att värdet på aktien sjunker kallas utspädningseffekt.

Har du inga pengar kan du sälja din teckningsrätt. Det teoretiska värdet på teckningsrätten är 25 kr. Köper någon teckningsrätten för 25 kr och betalar in 50 kr så får hen en aktie som är värd 75 kr. Du har varken vunnit eller förlorat på affären. Aktierna  har visserligen sjunkit i värde med 25 kr, men du har vunnit motsvarande på att sälja dina teckningsrätter.

Struntar du i att göra något med dina teckningsrätter kommer du garanterat att förlora pengar.

Jag hoppas att du är medveten om att bolaget du aktier i hittills inte genererat några intäkter. Det är på grund av nyemissionerna som det kan leva vidare.  Vad du har gjort är lite som att köpa trisslotter. Lyckas bolaget  med sin forskning kan du tjäna stora pengar. Misslyckas det är risken stor att du förlorar hela ditt satsade kapital.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

hej om man köpt en option som stigit med 1000% på en månad kan man sälja den då? mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Juan!

  Absolut, det kan du göra. Så länge den fortfarande handlas över marknaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-04 klockan 16:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.