Vad är skillnaden?
Sök:

Vad är skillnaden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Valerio

ställde för sedan frågan: Vad är skillnaden?

Hej

 

Jag vet skillnaden mellan Large, mid och small cap.

 

Man vad är skillnaden mellan Spotlight och first north? Och andra som Nordic SME?

Tar man mer risk när man investera i spotlight och first north aktiet?

Tack

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Valerio!

Large, mid och smallcap är delar av den så kallade ”Stockholmsbörsen” som är en av dom två börserna vi har i Sverige, den andra är NGM (Nordic Growth Market).

Båda dessa börser har vardera en mindre handelsplattform som egentligen inte är en börs utan en så kallad handelsplattform, skillnaden mellan dessa vad jag vet är regelverket för att just få finnas på dessa listor.
Stockholmsbörsen eller även kallat OMXS har sin handelsplattform som heter First North och NGM har sin som heter NGM MTF.

Kraven att komma in på dessa på handelsplattformar är mycket lägre än att komma in på en börs och kan vara första steget mot en ”riktig” börsnotering.

Sedan har vi Spotlight som är också en handelsplattform och som anses ha lite mer riskablare bolag då deras krav för notering inte är lika hårda som First North och NGM MTF.
Kommer bolag inte in på någon annan handelsplattform så blir detta nästa steg, kanske är lite av min åsikt då jag inte har riktiga belägg för just det uttalandet men.

Så för att svara på din fråga så skulle jag säga ja, du tar högre risk på handelsplattformar än om du investerar på en börs.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej. Vad händer med mina pengar om aktier är onoterat från stockholmböraen? Jag förlorar alla pengar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Valerio
 2. Vit pil

  Bara för att aktier inte är noterade på Stockholmsbörsen så är dom inte onoterade, däremot så handlas dom på en handelsplattform.

  Eller menar du om vad som händer i teorin om ett bolag blir avnoterat från Stockholmsbörsen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Ja, om jag har aktier och sen det bolay blir avnoterat från Stockholmbörsen eller även andra handelsplatform?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Valerio
 4. Vit pil

  Om aktier blir avnoterade så äger du fortfarande aktier i bolaget, däremot så blir handel med just dessa aktier väldigt mycket svårare, du själv måste hitta en köpare till dina aktier då dessa inte kan läggas ut på en handelsplattform.
  Så du äger fortfarande lika stor del av bolaget men svårare att handla med.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-10 klockan 17:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.