Vad baseras värdet på omxs30?
Sök:

Vad baseras värdet på omxs30?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Index fråga

Den här artikeln publicerades 2017-10-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad baseras värdet på omxs30?

Hej,

jag satt och funderade på hur omxs30 kan vara ett värde på 1640,61 i skrivande stund.

Jag vet att omxs30 är de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Men hur är själva värdet 1640,61? Ett genomsnitt av aktiernasvärde / antal aktier omsatta skulle inte blir över 1000 eftersom det inte är en enda med det värdet på börsen.

 

Så hur är värdet 1640,61?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

OMXS30-indexet skapades 1986-09-30 med basvärdet 125. Sedan dess har indexet ökat i värde med 1640,19/125 = 556% (6,3% per år i snitt, runt 4% efter inflationsjustering).

Varför 125 som basvärde? Ingen aning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Sedan dess har indexet ökat i värde med 1640,19/125 = 556%”

  Det var en 4:1-split av OMXS30 den 27:e april 1998, så uträkningen stämmer inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Tack för rättelsen, det visste jag inte! Jag tror dock att uträkningen stämmer ändå, eftersom det ursprungliga basvärdet tydligen var 500, inte 125. 125 är det justerade slutvärdet efter splitten (500/4 = 125), varför utvecklingen ändå borde vara 556% sedan start.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
 3. Vit pil

  *justerade basvärdet ska det vara, inte slutvärdet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-11 klockan 14:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.