Vad betyder ny minimiålder för pension?
Sök:

Vad betyder ny minimiålder för pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristian

ställde för sedan frågan: Vad betyder ny minimiålder för pension?

Regeringen har ju kommit överens att höja lägsta pensionsålder från 61 till 64 år. Vad betyder detta egentligen för den totala pension man kommer att få utbetalad? För att förenkla, anta att jag skulle jobba tills jag var 60 år, och att jag skulle bli 80 år totalt. Anta också för enkelhetens skull att jag varje år som pensionär skulle få utbetalt 250000 kr. Enligt tidigare regler kring pensionsålder skulle jag då totalt få ut (80-61)*250000=4750000. Om pensionsåldern istället höjs till 64, vilket av följande 2 alternativ kommer då att gälla:

 1. Jag får fortfarande bara 250000 per år, vilket betyder att mina totala utbetalningar sjunker till (80-64)*250000=4000000 (dvs jag går miste om 750000 kr
 2. Årsutbetalningarna stiger till 296875 så att jag fortfarande får ut totalt 4750000 (eftersom 296875*16=4750000)

Jag gissar på alternativ 2, och undrar då varför inte detta förslag genererar fler protester. Många lär ju förlora i storleksordningen 1 miljon kronor.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag menar så klart att jag gissar på alternativ 1 i ovanstående fråga

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast är inte hela grundantagandet att vi blir äldre och eftersom man inte höger i den utsträckning man borde, så blir man vinnare på bekostnad av framtida generationer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  I ett samhällsperspektiv är det naturligt att länka lägsta pensionsåldern till genomsnittlig livslängd. Men jag menar ur ett individperspektiv. Det kan ju ställa till det rejält för folk som räknat på och planerat utifrån sin livsinkomst inklusive pension, och som nu helt sonika måste subtrahera en miljon från denna beräknade livsinkomst. Är ju ur individens synvinkel samma sak som att man säger att du måste jobba gratis i tre år. Är bara förvånad att detta inte genererar mer diskussion.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian
 3. Vit pil

  Kristian, som jag skrev nedan så tror jag att du missat en del i ditt resonemang. Om du tar ut pension från 61 idag så får du väsentligt lägre pension/år än om du väntar till 65 eller senare. Jag vågar inte säga hur det blir exakt på kronan i ditt scenario, men tror att för en person med medellivslängd så skall nog inte totala pensionen påverkas i någon större utsträckning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja precis, hela grundtesen för att ändra minimiålder är ju att systemet lever på lånad tid när människor blir äldre men pensionsåldern är kvar på samma nivå. Dessutom börjar många jobba betydligt senare idag än tidigare.

Sen får du ju ta med i beräkningen att tar du ut pension från 61 idag så får du lägre pension (per år) än om du tagit ut den från 65. Totalsumman för en person med medellivslängd ska vara densamma oavsett om du idag tar ut från 61 eller 65 (eller senare), det är därför det blir lägre om du tar ut tidig pension.

Man hade ju kanske kunnat önska ett mer flexibelt system där de som ville skulle få ta tidig pension, men i gengäld få lägre belopp varje år. Problemet där är nog att alla inte har förmågan att planera sin ekonomi och staten skulle då få kritik för att pensionerna var för låga för att leva på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  3 års ”stulen” pension gör rätt mycket.
  Om man te x jobbar samtidigt eller driver företag.
  Otroligt att detta svek inte protesteras mer mot?
  Personligen kan jag ALDRIG mer rösta på något av dom 6 partierna bakom uppgörelsen.
  Inget tidigare politiskt beslut har kostat mig mer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kuya Larson
 2. Vit pil

  Tror tyvärr att detta går ovanför partipolitiken, då det egentligen är + och – i pensionssystemet det handlar om.
  Men håller med om att det hade varit bättre med ett flexiblare system som automatiskt anpassade nivån på pensionen till när du börjar ta ut den, samtidigt som det anpassar den totala nivån efter medellivslängd och genomsnittlig längd på arbetslivet etc. Så att det blir ”självreglerande”. Det gamla systemet hade vissa självreglerande delar, den s.k. ”bromsen”, men andra delar var det uppenbarligen inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Systemet kan ju inte trolla fram pengar heller, så om du lever till medellivslängd kommer du sannolikt inte förlora pengar med det nya systemet. Pensionsmyndigheten beräknar att halva befolkningen inte kommer att påverkas alls, en fjärdedel kommer att vinna på det nya systemet och en fjärdedel missgynnas.

  Debatten om pensionssystemet har ju pågått i decennier, tillsammans med ovanstående har du nog svaret på varför det inte protesteras mer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kuya och alla andra!

Nu kan vara lugna. Ni har inte blivit blåsta på en miljon.

Så här fungerar systemet: Beskrivningen är väldigt förenklad men principen stämmer.

För varje år som man arbetar  så sparar man ihop till ett pensionskapital. Går man i pension vid exempelvis  65 års ålder  så förväntas man leva i cirka 20 år till. Pensionskapitalet betalas därför ut med 1/20del varje år. Blir man äldre fortsätter pensionen ändå  att komma eftersom den då tas från den arvsvinst som uppkommer när folk dör i förtid.

Problemet är att medellivslängden ökar för varje år vilket gör att pensionen minskar i motsvarande grad. Samma pensionskapital som tidigarr  måste då spädas ut på ytterligare ett antal år.

Än värre blir det för dem som tar ut pensionen tidigare exemplvis vid 61 år. Dels kommer det inte in några inbetalningar mellan 61 och 65 år och dels så blir det ytterligare fyra års utbetalningar på pensionskapitalet. Man tappar alltså pengar från två håll.

Går du i pension vid 64 eller 65 års ålder får du alltå en betydligt högre utbetald pension jämfört med om du går vid 61 års ålder.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-18 klockan 08:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.