Vad bör jag göra? :(
Sök:

Vad bör jag göra? :(

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michael

ställde för sedan frågan: Vad bör jag göra? :(

Jag är helt ny när det kommer till fonder och aktier……..

Någon dag före ”Corona kraschen” så köpte jag en fond för alla mina sparpengar på Swedbank (Swedbank Robur technology) då den hade gått väldigt bra. För att spara kortsiktigt var tanken!

Dvs, jag köpte verkligen på toppen å nu har jag förlorat ca 100 000 kr!

Tanken är att sälja så fort jag fått tillbaka pengarna. dvs jag har ingen tanke på att månadsspara på denna fond.

Det jag undrar nu är vad ska jag göra med fonden? avgiften är på 1,25%

(Avgiften på 1,25% hur/Var/När dras den?

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du måste ha missat allt viktigt här på RikaTillsammans, om du gick in med hela ditt aktiesparande i en spets-/branschfond. Du kan inte mena allvar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du behöver inte vara så ledsen tros allt! Och jag ska försöka förklara från min synvinkel!

  Swedbank Robur technology finns i min portfölj och den har klarat raset mycket,mycket bättre än tex Avanza global och alla andra indexfonder! Inte bara det, den vände upp mycket fortare dagarna nu i veckan. Så du måste nu bara sitta kvar och vänta på att pengarna är tillbaka och KOLLA noga på vad du gjorde för fel (var inte kortsiktig på börsen).

  Alla pengarna kortsiktigt på börsen är en dum ide som du nu lärt dig. Du ska även alltid läsa faktabladen noga inann du köper något, oavsett vad någon andra säger!
  Det står klart och tydligt att du inte bör sätta in pengar om du inte har en tidshorisont på minst 5-7 år, sådant står inte för skoj skull.

  Lycka till och ta hand om dig nu istället, det är viktigare än att kolla på fonden.

  Mvh Tim

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Tim
 2. Vit pil

  Ett annan tips som inte rekommenderas här på rikatillsammans men som jag tycker är jätte viktigt.

  Om man ska investera så ska man vara med lite vad som händer i världen, investera som en robot funkar inte för mig. Hade du varit det, så hade du inte vågat att sätta in så mycket pengar på börsen dagarna inann raset började. Du hade känt till riskerna mer med viruset och hade då säkert varit mer försiktig och kanske månadsparat in dig istället.

  Mvh Tim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tråkigt att höra! På denna bloggen hittar du sannolikt flera vars fonder har tappat åtskilligt i värde den senaste tiden, sen förstår jag att det svider extra när det var all-in alldeles innan.

Vänder man på det och försöker se något positivt så får man det som jag tycker är svårt att tänka sig fram till eller simulera- bättre koll på ens egen riskbenägenhet. Det är lätt att säga att man sparar på lång sikt och således rationellt bör ha 100% aktiefonder eller 90/10. Men när det faktiskt sker ett börsras, hur känns det då? Är man lika nöjd.

Var ditt syfte att spara på kort sikt så förstår jag dock inte varför du ska hänga kvar i den? Visst för att du ev kan få tillbaka en del av förlusten, men den kan också bli ännu större. Vad är planen om fonden inte är uppe på samma nivå inom 1,2 eller 3 år?

Hoppas det reder sig och att det inte påverkar dig allt för mycket.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur länge tänkte du spara när du satte in dom? Avgiften dras årligen, den spelar bara roll på lång sikt. Det är ju bara 1,25% när en nedgång på 50% har hänt historiskt. 10 år för global indexfond med låg avgift som LF Global indexnära är ett bra råd. De flesta av oss har förlorat ~20-30% i aktiedelen (som kan vara 100%) och härifrån snackar vi en nedgång på ~40% till för att nå historiska nivåer (från dom som investerar nu, det blir ~-60% från början av året). Om du ska använda pengarna inom ett-två år bör du ta ut dom och sätta dom på sparkonto. Det är bara så det är. Sen kan det vända nu och inom ett-två år eller kortare så är börsen tillbaka, men det vet vi inte. Det är långsiktigt vi småsparare vinner på börsen. Om du blir sugen på att investera igen så kör ett månadsparande i Global indexnära, om du har en tidshorisont på 10 år, hädanefter. Lycka till och ursäkta förlusten. Låt det inte sabba ett potentiellt långsiktigt sparande i framtiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stämmer inte alls det du skriver om att fondavgifter dras årligen. Fondavgiften belastar fonden varje handelsdag. Fondavgiften är i det här fallet 1,25% per år, men det innebär inte att man slipper den om man sparar kortare tid. Varje dag man har pengar i en fond belastas med sin del av fondavgiften.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Arabesk
 2. Vit pil

  Precis som Arabesk skriver så är avgiften inte en gång per år, som jag förstått det hela utan att vara expert så fungerar det på samma sätt som ett räntekonto (utan bindningstid)- dvs det är 1.25/365 man betalar/får i ränta per dag snarare än att det sker en dragning av avgift en gång per år.

  Dålig liknelse kanske då många räntekonton betalar ut räntan en gång per år, även om de räknar ut den intjänade räntan på dagligbas, som sagt- så har jag tolkat det hela i alla fall- kan ha helt fel :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-29 klockan 20:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.