vad bör jag tänka på under den närmaste tiden?
Sök:

vad bör jag tänka på under den närmaste tiden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sebastian

ställde för sedan frågan: vad bör jag tänka på under den närmaste tiden?

Har ganska nyligen börjat spara i fonder och aktier, men har läst diverse artiklar och inlägg här på RikaTillsammans under ca 1 års tid. Så när skatteåterbäringen kom så tog jag steget. Följer nybörjarportföljen vad gäller fonderna, men har fördelningen annorlunda då jag/familjen inte ska använda pengarna på ca 20 år.

Det jag undrar över är om det är något jag bör tänka på det närmaste året vad gäller vidare investeringar? För tillfället sparas det 1000 kr per månad, men det kommer ökas nån gång under våren, då vi just nu sparar för en resa till Japan, och då läggas på runt 2500 – 4000kr.

SHB A: 22,5%
Swedb. A: 8,3%
Patriot one: 8,2%
Castellum AB: 1,8%
Hifab AB: 0,6%
Ericsson A: 0,4%

AMF aktiefond världen: 9,8%
Länsförsäkringar global index: 8,9%
SPP aktiefond global A: 8,3%
Swedbank robus access asien: 7,0%
Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära: 5,0%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag: 4,5%
IKC Avkastningsfond: 4,4%
Öhman Realräntefond A: 3,4%
AMF Räntefond Lång: 3,4%
Spiltan Räntefond Sverige: 3,2%

Likvida medel 0,1%

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Känns detta bra för dig så sparar du ju rätt! Personligen skulle jag dock aldrig ha denna fördelning.

30 procent i svenska banker är väldigt mycket om vi får en ny finansiell kris. 8 procent i en relativt ny teknikfond startad 2010 känns också tufft. Vill du ha så mycket i ny teknik så bör du nog fördela innehavet på flera fonder.

Du tre olika globalfonder som troligen kommer att utvecklas ungefär likadant.  Den riskspridning du har där, är marginell jämfört med dina tunga placeringar i bank och teknik.

Själv har jag 90 till 95 procent av mitt sparande i fonder. Resterande är i enskilda aktier. Det är en liten hobby som jag har. Jag har dock en väldigt mycket större spridning på olika branscher än vad du har.

Med andra ord inget för mig, men är du bekväm med risken så Lycka till!

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sebastian!

Håller lite med Nestor att en sådan exponering mot banker är väldigt stor och riskfylld.
Samt att du har tre globalfonder som du kan ha i en istället, där är Avanza Global det billigaste alternativet.

Tycker du ska kolla lite på Globala Barnportföljen eftersom du har en horisont på 20 år.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Sedan så tycker jag att du ska fundera över vad du vill med ditt aktiesparande, är det för att öka innehavet i vissa bolag du tror mer på, eller vill du komma åt mindre bolag som du inte har sån stor exponering mot i indexfonderna?
Jag tycker att det ser lite spretigt ut med aktiefördelningen, så fundera över vad du vill med ditt aktiesparande och hitta en strategi, sedan följ den.

Hoppas du kommer på hur du vill investera!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-27 klockan 14:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.