Vad bör man investera i om det görs istället för amortering?
Sök:

Vad bör man investera i om det görs istället för amortering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M

Den här artikeln publicerades 2017-06-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad bör man investera i om det görs istället för amortering?

Apropå det här med att investera istället för att amortera. I mitt fall handlar det dels om det månatliga sparandet, dels om en större klumpsumma i och med försäljningen av min gamla lägenhet.

Så vad bör man investera i om man gör det som ett alternativ till amortering? Man vill ju ha en högre avkastning än bolåneräntan, men samtidigt att det ska vara så pass låg risk att man inte riskerar att ligga på minus (i förhållande till vad motsvarande räntekostnad hade varit) när räntorna stiger och man vill amortera igen. Risken med att lägga amorteringspengarna på börsen är ju att börsen kan ha dippat när räntorna stiger och det börjar bli lönsamt att amortera igen. Bör man tänka i termer av hedge, korrelation med någonting osv?

Det är ju lätt att vara efterklok om man tittar bakåt i dessa sammanhang och att det då varit lönsamt att placera på börsen istället för i bostaden, men det är desto svårare att veta vad man ska göra när man väl har den här klumpsumman att placera någonstans.

Jag är bara nyfiken på de rent ekonomiska aspekterna här, jag är medveten om att det även finns andra fördelar och nackdelar (skönt att vara skuldfri vs bra att inte låsa alla pengar i bostaden osv).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Till att börja med så är det bra att titta på sitt sparande ur ett helhetsperspektiv. Innan man börjar investera kan man tänka i fyra-hinkar-strategin.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Jan har skrivit lite tankar kring amortering vs investera som kan vara relevanta att läsa.

Amortera eller spara?

I slutändan får man fundera på vilken riskbenägenhet man har. Vilket val kommer du kunna sova gott om natten med? Överlag är det som du säger, att det man tjänar på det bör överstiga räntekostnaderna för att det ska vara värt det. De föreslagna portföljerna du kan kika på beskrivs såhär, se om någon av dem skulle kännas bekväm för dig:

Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

  Globala Barnportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 10+ år
 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

  RikaTillsammans-portföljen:

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

  Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

  Hoppas du finner en bra lösning som känns bekväm för just dig!

  Hälsningar
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-17 klockan 18:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.