Vad bör man investera i om det görs istället för amortering? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Vad bör man investera i om det görs istället för amortering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M

M ställde följande fråga för 1 år sedan:

Apropå det här med att investera istället för att amortera. I mitt fall handlar det dels om det månatliga sparandet, dels om en större klumpsumma i och med försäljningen av min gamla lägenhet.

Så vad bör man investera i om man gör det som ett alternativ till amortering? Man vill ju ha en högre avkastning än bolåneräntan, men samtidigt att det ska vara så pass låg risk att man inte riskerar att ligga på minus (i förhållande till vad motsvarande räntekostnad hade varit) när räntorna stiger och man vill amortera igen. Risken med att lägga amorteringspengarna på börsen är ju att börsen kan ha dippat när räntorna stiger och det börjar bli lönsamt att amortera igen. Bör man tänka i termer av hedge, korrelation med någonting osv?

Det är ju lätt att vara efterklok om man tittar bakåt i dessa sammanhang och att det då varit lönsamt att placera på börsen istället för i bostaden, men det är desto svårare att veta vad man ska göra när man väl har den här klumpsumman att placera någonstans.

Jag är bara nyfiken på de rent ekonomiska aspekterna här, jag är medveten om att det även finns andra fördelar och nackdelar (skönt att vara skuldfri vs bra att inte låsa alla pengar i bostaden osv).

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]