Vad finns det för egentliga risker
Sök:

Vad finns det för egentliga risker

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Vad finns det för egentliga risker

Hej Jan! Du nämner ibland att du förlorat stora delar av ditt kapital två gånger. Bla en gång under finanskrisen 2008.

Jag har nyss påbörjat mitt sparande med ett lysakonto 90/10. Men vad finns det egentligen för risker med detta?

Jag hade tänkt spara 18000kr/mån i minst 12år. Och om det då skulle infalla en börskrasch så är jag beredd att vänta i 12 år till. Vad har jag egentligen för risker då? Är det inte bättre för mig att bara spara på ett vanligt konto och låta inflationen äta upp mina pengar? För det sista man vill är ju att förlora allt man sparar!

 

Mvh

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Att investera i aktier/aktiefonder har varit det bästa sättet att få avkastning på sina pengar genom tiderna, så historiskt har det avkastat grymt bra och kommer troligtvis att fortsätta med det framöver.
Det finns då undantag på vissa år där börskrascher sker och ens innehav kan gå ned med över 50% av sitt värde, men över tid så har det alltid återhämtat sig och du får tillslut tillbaka avkastningen på pengarna.

Varför skulle man då undvika att investera enligt hur det historiskt har varit?
Det skulle isåfall vara om man tror på en hel omvändning i hur det ekonomiska systemet och bolagsstrukturen kommer se ut framöver, så länge bolag tjänar pengar och världen tror på pengar så kommer aktier att bli mer värda.

Däremot så är inte en historisk avkastning någon garanti för framtiden.

Men med tanken på din långa tidshorisont hade jag inte varit så orolig för att förlora pengar, kan du vänta 24 år så är det en väldigt liten chans till att förlora pengar på aktiemarknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Robin! :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du förlorar ju egentligen pengar först när du säljer. Säljer du inte, utan bara köper regelbundet, så blir ju risken ganska låg på lång sikt.

Mycket beror alltså på när du ska använda pengarna och till vad. Är det t.ex. ett pensionssparande och du är t.ex. 35 år, så har du 30 år till 65 års ålder.

Sedan tar du normalt inte ut allt vid 65, utan löpande till kanske 95 års ålder. Totalt alltså 60 år innan allt är förbrukat.

Vid så lång investeringstid kan man ta rätt hög risk. Jämför t.ex. med pensionsfonder / generationsfonder. De har hög risk i början, men drar ned risken längre fram.

Ett alternativ är att helt enkelt välja en generationsfond, även om det inte gäller ett pensionssparande. Man kan då välja en generationsfond med lämplig risk. Dvs man behöver inte välja efter sin egen generation.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Däremot så brukar generationsfonder vara väldigt dyra, så är inte den mest ultimata platsen att spara på.
  Om man vill ha hjälp med sitt sparande så kan Lysa fungera väldigt bra, tyvärr så justerar dom inte ned risken automatiskt men dom löser allt annat med fördelningen och liknande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-23 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂