Vad gör jag med miljonen?
Sök:

Vad gör jag med miljonen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Matilda Klingener

ställde för sedan frågan: Vad gör jag med miljonen?

Hej!

Jag har aldrig haft mycket pengar. Jobbar inom servicesektorn i ett eget företag och har gjort så i hela mitt yrkesverksamma liv.

I julas dog min mor och hon efterlämnade ett arv på lite över en miljon kronor till var och en av oss 4 barn.

Jag passade på att renovera köket i min bostadsrätt men greps sedan över panik över den där miljonen som blev över. Från början hamnade den på mitt sparkonto på Länsförsäkringar utan ränta, och det förstod ju t om jag var idiotiskt.

Så jag flyttade över den till Forex, där jag också har ett sparkonto med 0,25% ränta. Inte heller det ett bra alternativ, fast där är den just nu.

Min fråga är nu: Vad ska jag göra med min miljon? Vad är smartast? Säkrast?Jag vill ju förstås att den ska växa, och litar inte på banken, så det är inget alternativ för mig. Jag har heller ingen lust att ”gambla” eftersom jag är okunnig och egentligen inte jätteintresserad av börsen och aktier. Är 53 år så har många yrkesverksamma år kvar.

Behöver inte pengarna i det närmaste.

Jag fick tipset om ”Rika Tillsammans” så sent som igår av en kund och är nu helt fast. Lyssnar på er pod så fort jag får en minut över! Helt underbart! Känner att jag har mycket att lära, men frågan är nu om jag kan få ett snabbt tips om hur jag ska placera morsans arv.

Jag har ett konto på Nordnet

Tack på förhand!

/Arvtagerskan

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

jag kan rekommendera dig att läsa på lite mer noggrant så du inte gör något förhastat. men mitt snabba tips är pengar som inte ska änvändas på minst 10 år ->billigaste globala indexfonden du kommer åt

pengar som ska användas tidigare än så ->sparkonto med så hög ränta som möjligt, insättningsgaranti, fria uttag

 

vill du pensionsspara och följa vår allas favoritfond AP7 (och beroende på hur riskbenägen du är) så lägger du hela miljonen i den billigaste globala indexfonden, när du blir 55 år. så börjar du sälja av 3%/år och lägger på sparkontot/räntor tills du är 75 år. då kommer du ha ca 70% på sparkontot och 30% kvar i aktiefonden livet ut. (och när du blir 65 år så börjar du dryga ut din vanliga pension med dessa pengar)

ap7-safa-och-statens-ovriga-sparalternativ-for-premiepensionen

 

det har historiskt gått att ta ut ca 3-4% av portföljen varje år för att leva på utan att värdet har minskat (över tid/ i genomsnitt, inga garantier osv)

men läs på först. gör inget förhastat.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag tycker inte att du ska lägga alla pengarna i samma portfölj utan att du bör dela upp dom i olika portföljer med olika risk.

Jag föreslår att du först tittar på avsnitten om fyra-hinkars-portföljen och ”kom igång med ditt sparande”.

Om du skapar alla portföljerna i Lysa så behöver du inte heller ha stenkoll på vilka fonder du ska välja.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-22 klockan 10:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.