Vad gör man med 20 år gamla fonder som i och för sig går plus?
Sök:

Vad gör man med 20 år gamla fonder som i och för sig går plus?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna 40+

ställde för sedan frågan: Vad gör man med 20 år gamla fonder som i och för sig går plus?

Hej!

Vad gör man med 20 år gamla fonder som i och för sig går plus?

Hade ett ryck när jag var yngre och köpte några roliga fonder både hos SEB och Swedbank. Jag förstår att de har höga avgifter. Så jag funderar på om jag borde sälja fonderna och starta om? En del är köpta för ca 3000SEK och har en ökning på 25, 40,90,125%

(Har även sparande som legat i Swedbank Robur Kapitalinvest 129%  och Swedbank Robur småbolag global 110% sen start.

Hur ska man jämföra när de är från start? Det ser ju bra ut men är det bra på ett 25 års spann?

Hur bar jag mig åt när jag försökte sälja alla mina rysslandsfonder och idag ser att jag har 170,14 kronor kvar i den? Hur blir jag av med den?

Jag har inte sparat några pengar de senaste 11 åren eftersom det blev barn och boende. Men är nu redo att starta igen!

 

Tacksam för svar!

Med vänliga hälsningar Anna.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hade du köpt dessa fonder idag om du inte redan ägde dem? Om inte, sälj. Spelar ingen som helst roll hur de har gått tidigare om du inte tror på dem framöver.

Om de har höga avgifter eller smal diversifiering (till exempel endast ett land, endast en bransch, osv) så tycker jag att du ska byta till bättre fonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Kul att du vill börja spara igen!

Den avkastningen på dom aktiefonderna du har valt skulle jag säga är relativt låga, dom senaste 9 åren har en globalfond avkastat ca 150%. Detta är då bara dom senaste 9 åren.

Eftersom dom har höga avgifter och du anser detta själv, så tycker jag att det bara är att byta till billigare indexfonder och fortsätta spara där!

Eftersom det också är 11 år sedan du sparade senast, så lär du inte ha ett ISK.
Så när du väl har sålt så öppnar du ett ISK och fortsätter där!

Hoppas du kommer fram till hur du vill fortsätta!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-16 klockan 00:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.