Vad gör man nu?
Sök:

Vad gör man nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Vad gör man nu?

Hej,

Först måste jag ge er beröm för er fantastiska hemsida och underhållande podcast. Ni håller det på en bra nivå som de flesta har möjlighet att förstå. Ni hjälper många av oss till en bättre ekonomi för framtiden.

Nu till min fråga: Jag började aktivt spara i ett långsiktigt sparande för ca: tre år sedan. Jag är 47 år och tanken är att pengarna ska vara ett extra tillägg när jag går i pension (om ca 20 år). När det började svaja på börsen i höstas blev jag rädd att bli av med stora delar av mitt sparande och började sälja av mindre poster aktier och fonder. När det sedan fortsatte vara svajigt har jag bitvis sålt av mer och mer av mitt innehav och har nu ca: 15% kvar av mina pengar i aktier och resten i disponibelt kapital. Men det känns ju dumt att sitta på kapital på ett ISK, även om det är svajigt på börsen. Jag vet att med ett långsiktigt sparande får man vara beredd på toppar och dalar, men jag var stolt över att ha sparat en större summa pengar och var nu rädd att mista stora delar av dem och tog det säkra före det osäkra.

Borde jag nu börja pytsa ut pengarna stötvis enligt era nya rekommendationer kring fondsparande, eller ska jag sitta still i båten och placera pengarna i räntefonder?

Jag sparar 3000 kr/månaden och har en sammanlagd summa på ca: 120.000 kr.

Förutom detta sparande har jag:
• Ett buffertsparande för diverse kostnader (idag 4000 kr/månaden, som jag vill få upp till tre månadslöner netto).
• Tjänstepension plus att jag gör bruttolöneavdrag till pensionen.
• Amorterar 4000 kr/månaden (idag 2% av lånet).
• Sparande med 1000 kr/månaden till min son som är 10 år och har funktionshinder som gör att jag sparar till honom i mitt namn, (så att han inte sitter på för mycket ”egna”pengar den dagen han ska flytta till ett handikappboende). Samma sparande gör hand mamma.
• Ett sparande inför min 50-årsdag (1000 kr/månaden).

Tack för era kloka råd,
Oskar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Oskar,

Genom att vara långsiktig så kommer du att stöta på toppar och dalar, detta är en del av börsen.
Genom att köpa och sälja sina fonder blir ett försök till att tajma marknaden, när du väl försöker tajma marknaden så är det alltid två val du måste göra. Det första är när du ska sälja och det andra är när ska du köpa igen?
Två val som är väldigt svåra och många som misslyckas med denna strategin och ”förlorar” pengar/avkastning därför.

Eftersom du har så långt kvar till pensionen, så är mitt råd att ligg kvar med större delen aktiefonder (gärna 100% tills du har mindre än 10 år kvar), för att sedan dra ned aktiefonderna till räntefonder med 10% för varje år du närmar dig pensionen. 9 år kvar 90% aktiefonder, 8 år 80% aktiefonder…
Detta ger dig en säkerhet att pengarna kommer finnas kvar till pensionen och även möjlighet till avkastning.

Jag tycker även att du ska börja sätta in dina pengar igen på börsen, du verkar lite ängslig och även om pengarna redan har varit på börsen tidigare så tycker jag att du ska månadsspara in dom under en kortare tidshorisont, max 1år. Det kommer vara volatilt framöver och du får då känna på lite hur det känns när pengarna rör sig.

Du har redan en buffert och annat sparande, så du bör inte behöva röra detta långsiktiga, det är bra!

Hoppas du kommer fram till hur du vill göra!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-27 klockan 18:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.