Vad göra med 500 000? Amortera? Engångsinsättning? Annat?
Sök:

Vad göra med 500 000? Amortera? Engångsinsättning? Annat?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Vad göra med 500 000? Amortera? Engångsinsättning? Annat?

Hej!

I samband med att jag köpte min första bostadsrätt i början av året bytte jag bank och passade då också på att sälja en dålig fonddepå med avsikt att investera pengarna i ISK istället. Av olika anledningar har detta inte blivit av och pengarna befinner sig just nu på ett sparkonto utan ränta (vilket jag förstås förstår är värdelöst därav min fråga). Delvis har jag känt mig osäker på exakt hur jag ville placera pengarna plus ångest kring den aktuella börsutvecklingen. I dagsläget har jag ca 4-500 000 kr jag skulle kunna tänka mig att investera. Vill ha en del kvar till buffert och för att betala reavinstskatt.

Utifrån Jans artikel: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

borde jag investera allt direkt, men det tar verkligen emot med den aktuella börsutvecklingen och förmodade ökade räntan etc. Så ett alternativ hade förstås varit att investera lite åt gången även om man inte borde. Om pengarna investeras i ISK som planerat har jag t.ex. tänkt göra det enligt Jans Nybörjarportfölj.

Ett annat alternativ hade varit att göra en större amortering (ca 300 000) på mitt bolån (så att jag kommer ner i en belåning under 70 %) så att jag framöver (när räntan gått upp) enbart behöver amortera 1 % istället för 2 %. Utifrån Jans artikel: https://rikatillsammans.se/ska-man-bara-amortera-eller-bade-amortera-och-bygga-en-pengamaskin-samtidigt/

borde jag inte göra det. Men den bygger också på att jag istället investerar pengarna på en börs som stiger, vilket den ju kanske inte kommer göra närmsta åren.

Ytterligare en komplicerande faktor är att jag egentligen inte har något specifikt sparmål, dvs tidshorisont för sparandet. Tidigare har jag sparat till en insats, men nu har jag ju redan en lägh. Jag är därutöver 32 år, ensamstående, höginkomsttagare och kan spara ca 5-10 000/mån och ändå leva gott. Om ett år förväntar jag mig en rejäl löneförhöjning och har då planerar på att börja löneväxla till pensionen.

Detta känns som ett lyxproblem, men nu har jag velat så mycket kring vad jag ska göra och det känns verkligen inte bra att ha pengarna på ett sparkonto så kanske har ni där ute lite råd och tips.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Rent objektivt tycker jag det verkar som att du skulle kunna ta en hög risk i ditt sparande, eftersom du är ung, har bra lön, inte planerar att använda pengarna under överskådlig tid och egentligen inte behöver dem alls eftersom du har möjlighet att spara ihop nya pengar. Utifrån det ska du köpa aktier/aktiefonder och sedan strunta i den kortsiktiga utvecklingen eftersom du ändå sparar långsiktigt.

Men jag tycker ändå att det finns en ”kunna sova gott om natten”-aspekt i det hela som är väldigt viktig. Det du gör ska du känna är det rätta. Ur den aspekten skulle kanske en ganska defensiv strategi, som Rika Tillsammansportföljen eller liknande, vara intressant. Att amortera på lånet är inte heller fel ur det perspektivet; på så sätt minskar du din risk vid en eventuell räntehöjning och det gör att du kan spara mer varje månad.

Slutligen tycker jag definitivt att du ska passa på att spara mycket varje månad. Om saker vill sig illa kanske du en dag bildar familj, vilket innebär en stor minskning av inkomsterna och en stor ökning av utgifterna. Då är det svårt att spara 10000 i månaden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Lukas, kör på med aktiefonder. Vi vet inte om börsen kommer gå ner eller om vi bara är i början av 100 år av tillväxt. Dina förutsättningar talar för en aggressiv aktieprofil, som i globala barnportföljen. Eller om du vill vara mer försiktig så kan du kika på Rikatillsammans-portföljen som är lite som en hedgefond. Nybörjarportföljen har nackdelen att den ”hedgar” med räntefonder som just nu inte ger någon avkastning alls efter skatt. När man som du inte har något speciellt ändamål med pengarna, då kan man ta på sig mer risk. Detta eftersom den dagen du börjar fundera på ändamål så kikar du ju på hur mycket du har vid det tillfället och anpassar dina förväntningar utifrån vad du äger då. Det är också då du får börja fundera på att trappa ner risken, inte minst för att då när du bestämt dig så har du antagligen en tidshorisont.

 

Personligen hade jag satt 100% i Avanza Global som utgångspunkt, tror jag (jag har inte dina pengar så jag vet ju inte hur det känns i magen). Om inte det hade känts tryggt så skulle jag kikat på Rikatillsammans-portföljen.

Om du vill ha en räntedel i portföljen så är amortering ett utmärkt ”räntepapper” just nu. I räntefonder så kan du knappt räkna med någon avkastning alls efter skatt, medan amorteringen ger kanske 1% när man räknat bort boräntebidraget.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du verkar ha hög belåningsgrad på din bostad, så jag skulle nog amorterat en del där. Vi vet ju inga siffror där, men kanske amortera med hälften av beloppet och hälften i en nybörjarportfölj? Jag tänker att för en bostad där du bor långsiktigt/tills vidare så är en belåningsgrad runt 50% lagom m.a.p. risk vs. bundet kapital. Men det beror ju på fler faktorer, som värdet på bostaden i relation till inkomster etc.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Enligt Jans artikel tjänar man 7 gånger av 10 på att sätta in allt på en gång jämfört med att potionera ut sparandet på ett år. Tre gånger av tio är det allt så lönsamt med månadssparande under ett år.

Att fördela sina insättningar handlar inte om att maximera sin vinst utan att minimera sin risk. Du väljer själv utifrån vilken risknivå som känns bäst för dig.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om jag vore i din sits skulle jag se till att lägga allting på börsen, efter att du har ordning på buffert osv. De 10,000 du sparar varje månad hade jag lagt hälften på börsen och resten på amortering.

  Men inget är riktigt fel, det beror på hur det känns i magen. Du kan ju köra hälften amortering och hälften börsen på dina pengar också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  johd01
 2. Vit pil

  För vilken tidsperiod då menar du? Senaste 7 åren ja, men frågar du någon som klev in 100% 2006 så är nog inte den personen så glad såhär när man kollar i backspegeln.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mr. M

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-23 klockan 18:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.