Vad göra med mina sparpengar?
Sök:

Vad göra med mina sparpengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andy

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad göra med mina sparpengar?

Jag har ca 600 000 på ett sparkonto i en storbank som ger 0% i ränta just nu. Har också ett sparande på börsen på ca 300 000 där jag sparar för att bli ekonomiskt fri. Jag sparar också ca 13 000 i månaden som enbart går in till mitt sparande på börsen, alltså inget sparande går just nu till det jag har på sparkontot.

För ett år sedan flyttade jag in till en liten hyresrätt i en större stad där jag nu bor ensam utan barn eller respektive. När jag väl hittar någon och skall skaffa familj kommer jag (vi) behöva flytta till en större bostad och problemet jag har då är om de 600 000 jag har nu på sparkontot skall gå till en kontantinsats till en större bostadsrätt eller om de skall gå till min pengamaskin och i sådana fall flytta till större hyresrätt när det är dags?

Problemet om de skall gå till en kontantinsats är att jag vet inte när det skall ske. Det kan ske om 1 år eller om 10 år och vart skall jag då ha de pengarna? Det kanske är bättre att sätta dessa pengarna i pengamaskinen ändå och låna till kontantinsatsen (är nu helt skuldfri, har inte ens CSN-lån)?

Det kanske inte ens är värt att ha en bostadsrätt och jag vet då inte hur möjligheten att byta upp sig till någon större hyresrätt är? Är det lätt eller är det krångligt att byta hyresrätt?

Tacksam om ni kunde komma med lite tankar hur ni resonerar för jag har resonerat med mig själv länge nu och har ingen riktigt att diskutera detta med för att få annan input

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag tycker också det är svårt att svara på precis som Lukas eftersom där är många rörliga delar. Det som är väldigt positivt är att du har ett högt månatligt sparande. Det gör att du kan ta relativt hög risk med de andra pengarna eftersom du relativt snabbt kan spara ihop nytt kapital.

Tumregeln är ju att investera 10 procent i aktiefonder per år man kan låta pengarna arbeta i fred. Jag skulle nog i ditt fall inte investera mer än 50 procent, sedan skulle jag investera resten i sparkonto med lite högre ränta på ca 1 procent.

En variant är ju också att du kan belåna din portfölj hos både Avanza och Nordnet och plocka ut en del pengar till kontantinsatsen till förmånlig ränta även om du har pengarna investerade. Men det är överkurs och möjligt eftersom du inte har några lån idag. Inget jag rekommenderar för nybörjare.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

En hel del osäkra faktorer i kalkylen… Men eftersom du inte vet när du tänker använda pengarna så tycker jag det är att betrakta som ett sparande på obestämd tid. Då ska pengarna inte ligga på ett bankkonto och skräpa, utan ska in i aktier eller aktiefonder och jobba.

I ”värsta” fall, om du hittar en partner och ni bestämmer er för att flytta ihop just när börsen har kraschat, så kan ni kanske vänta med att köpa en bostad (såvida inte bostadsmarknaden kraschat också).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför inte använda Jans rikatillsammans portfölj?

  • 25% långa räntor
  • 25% korta räntor
  • 25% guld och silver
  • 25% aktiefonder

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 17:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.