Vad hände här - Opti fond upp 102%?!
Sök:

Vad hände här – Opti fond upp 102%?!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Vad hände här – Opti fond upp 102%?!

Hej,

jag startade en tråd för några dagar sedan där jag bad om synpunkter på fondroboten Opti. Jag har gillat den på många sätt, men upplevt den väldigt långsam vid större överföringar samt onödigt hög avgift. Beslutade mig härom dagen för att sälja allt innehav för att istället placera i Lysa.

Gick in på Opti för att titta hur det gick med överföringen. Har inte gått igenom än. Däremot står det att värdet ökat 102% (hållbart innehåll 80% aktier, 20 räntor) Tidigare har ökningen legat runt samma som Lysa (ibland sämre, aldrig bättre) på ca 12-15%.

Kan någon förklara vad som hänt här? Hur kommer det sig att värdet ökat så under senaste dagarna? Lysa ligger kvar på ca 15%. Visserligen sparar jag på lång sikt, men blir ju lite osäker i det här läget om det är rätt att lämna Opti..

 

Tacksam för svar!

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det kan inte stämma och måste vara något fel i hur Opti visar statistik.

En möjlig förklaring kan vara att det har precis att göra med att du nu precis flyttar dina pengar därifrån. Opti håller på med att stegvist sälja delar av ditt kapital. Om ditt insatt kapital har minskat, men ”vinsten” i deras app hänger kvar på det tidigare värdet då är det inte konstigt att du når upp i höga siffror. 10.000 kr vinst på 5000 kr är inte lika mycket som 10.000 kr på 2000.

Jag ser iaf inte att det här är något att oroa dig för. Visst har du tagit ett genomtänkt beslut att flytta till Lysa? Då är det bara att vänta tills du fått in alla pengar från Opti. Oavsett hur missvisande siffrorna för tillfället ser ut under de få dagarna att flytten pågår.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar, det låter rimligt som du säger. Ändå står det i faktiska belopp att det totala värdet är 134000 och värdeökningen (sedan jan 2019 när sparandet startade) 63000:-. Men rör sig väl om någon bugg i systemet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jörgen
 2. Vit pil

  Nordnet har liknande problem med visning av procentuella siffror på insättningar och uttag. Det korrigeras alltid dagen efter.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 06:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.