Vad händer i en börskrash?
Sök:

Vad händer i en börskrash?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes

ställde för sedan frågan: Vad händer i en börskrash?

Hej Jan, tack för en oerhört bra blogg. Det skulle vara jätteintressant att höra ett avsnitt om vad som faktiskt händer i en börskrash – hur uppstår den, vad händer med aktier om ett företag går i konkurs, hur bör man inte agera, förlorar man pengar i en krash eller går värdet ner tillfälligt? Är för ny i sparandet för att ha upplevt en krash så skulle vara intressant att höra då du flera gånger nämnt att du förlorat mycket pengar i tidigare krasher. 🙂 Tack igen för den fantastiska bloggen!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan svara på några frågor.

”Hur uppstår den”
Inte helt enkelt att svara på. De två senaste (IT-bubblan 2000 och L&B-kraschen 2008) berodde på ”luftslott” lite slarvigt uttryckt. IT-bubblan hade massor av övervärderade bolag som ville in på börsen samtidigt för att få in kapital. ingen visste vilka som skulle klara sig och när det visade sig att flera inte kunde leverera vinst så fick ”alla” panik och toksålde. Priset på aktien störtdyker eftersom folk försöker ta hem så mycket vinst som möjligt, men inser att man inte kan få 100:-. Folk ville ju inte köpa och då måste man sänka sitt pris rejält.

Läs mer om IT-bubblan här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/IT-bubblan

R&B-kraschen berodde på en övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA.

Läs mer om den här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Finanskrisen_2007–2008

”Vad händer med aktier när ett bolag går i konkurs?”

Vad händer med aktierna när ett bolag går i konkurs?

”Hur bör man inte agera?”
Jag skulle säga att man sitter still i båten om man har ett långsiktigt stabilt indexsparande och dessutom månadssparar (så hade jag gjort). Vi brukar säga att man över tid har ca 7-8% avkastning om man tittar på minst 10 år. Jag gjorde en baktest för ett par månader sedan med SPP Aktiefond Global där jag simulerade ett månadssparande sedan fondens start i början av 2000. Den gick igenom både IT-bubblan och kraschen 2008 samt dippen 2015, men ändå nästan 8% i snitt under hela perioden. Så ha is i magen och fortsätt med din strategi. Viktigt att ombalansera regelbundet för att köpa billigt och sälja dyrt.

”Förlorar man pengar i en krasch eller går värdet ner tillfälligt?”
Om du inte säljer av innehavet utan väntar ut en uppgång så har du inte förlorat. Om du dessutom fortsätter att köpa andelar billigt så går det snabbare att återhämta sig vid en uppgång eftersom varje andel du köpt ökar i värde och du köper fler andelar till samma pris vid en nergång.

 

Hoppas det gav lite klarhet.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-30 klockan 11:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂