Vad händer ifall Sverige byter valuta vid nästa kris?
Sök:

Vad händer ifall Sverige byter valuta vid nästa kris?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Toni

ställde för sedan frågan: Vad händer ifall Sverige byter valuta vid nästa kris?

Hej,

Hoppas att någon kan svara på detta men jag läste i en DI artikel att Göran Persson tror att Sverige byter valuta vid nästa stora kris. Låt oss säga att detta nu inträffar:

Vad är fördelen med att i så fall byta? Varför skulle man vilja göra det?

Kan det vara så att SEK tappar så pass mycket i värde att man helt enkelt byter till EUR och dom skuldsatta står som vinnare då deras lån växlas till EUR samtidigt som man offrar spararna (som alltid) som får sina SEK inväxlade till EUR till en mycket ofördelaktig växlingskurs?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För tillfället för Sveriges Riksbank en extrem lågräntepolitik. Utländska investerare vill inte köpa SEK på grund av den låga räntan varför konkursen sjunker. Vinnare, åtminstone på kort sikt, är sparare i utländska fonder och exportföretag. Förlorare är bankspararna.

Det är inte så enkelt att man bara byter till euro. Blir ett byte aktuellt så kommer det ske via en lång och seg förhandling mellan Europeiska Centralbanken och Sverige. Länderna inom Euron har ingen som helst anledning att släppa in ett land med en dopad växelkurs!

Är du banksparare är det med stor sannolikhet ingen nackdel för dig att byta valuta. Du behöver inte oroa dig för att bli blåst.

Vad som är bäst för Konungariket Sverige totalt sett är däremot en öppen fråga. Kortsiktigt, förutom bankspararna,har vi tjänat som nation på att stå utanför. Långsiktigt får vi se om Göran Persson får rätt.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej…Gött då är jag en big looser som stått utanför börs och bostadsmarknad och hårdsparat i 10 år på nischbank. Kanske ska börja nu efter 10 års oavbruten börsuppgång och hoppas på att börsen inte faller på ytterligare 10 år med risken att få min vara med om en dalbana ner -50% vid kommande börsras på min redan nu värdelösa krona. Riksbanken borde ställas inför rätta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Toni
 2. Vit pil

  Det blir nog svårt att få riksbanken ansvarig för att du valt att spara på ett bankkonto. Eller hur menar du?
  Men som tur är finns det inte något som sager att Göran Persson måste ha rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 3. Vit pil

  Hej Mats,
  Men att man devalverat kronan förr i tiden och numera deprecierar kronan med avsikt att dopa ekonomin med så kallad finansiellt konstgjord andning är inte schysst mot omvärlden heller lika lite som det är schysst mot svenska folket som haft förtroende för kronan och att värdeminskning sker med 2% per år och inte 10%. Vi har uppenbarligen skilda uppfattningar kring det men ett skadat förtroende för en lokal valuta gör att Sverige kommer få problem i framtiden med att både locka hit kompetens samt att få någon att spara i SEK. Bankerna kan få likviditetsbrist. Men svensk som man är har man en övertro på sitt egna. Alla andra nationer är ju korkade och har något att lära av Sverige som t.ex dom stackars fattiga Schweizarna :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Toni
 4. Vit pil

  Dom stackarna har ju högre produktivitet än Sverige, är mer innovativa än Svenskar och känner väl en tung moralisk skuld p.g.a. att Franken gått från 2 kr till 9 kr på 30 år. :) Vi svenskar tycker dock att semester i Moldavien börjar bli dyrt. Italien kan vi drömma om eller som Italien kallas av Schweizarna, LIDL. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Toni
 5. Vit pil

  Ingen vet var framtidens aktiemarknad tar vägen. Mitt råd är att du börjar månadsspara med två procent av din förmögenhet varje månad. På sikt bör även du vara en. vinnare.
  Vill du undvika valutarisken så välj svenska fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-14 klockan 11:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.