Vad händer med amorteringskravet efter tid?
Sök:

Vad händer med amorteringskravet efter tid?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Vad händer med amorteringskravet efter tid?

Säg att amorteringskravet är 2% av 1 mnkr. Då är amorteringskravet 20 kkr.

Har jag tolkat det rätt om att amorteringskravet år två räknas om på det befintliga lånebeloppet?

Alltså 2% av 980 000 kr, amorteringskrav för år två blir 19 600 kr?

Snabbt googlande gav mig inget tillfredsställande svar, bara 2% av lånebeloppet. Vill bara säkerställa att jag tolkar det rätt.

/Aldrig haft ett bolån

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Finns två amorteringskrav som man ska uppfylla. Dels utifrån inkomst i förhållande till lånet, lånar du mer än 4,5 ska du amortera. Dels utifrån belåningsgraden, dvs lånet i förhållande till bostadens värde.

Så vad som händer år 2 beror på om och hur parametrarna ev förändras. Lånet har som du säger minskat lite. Inkomsten minskar eller ökar i förhållande till storleken på lånet. Värdet på bostaden minskar eller ökar.

Finns någon 5-årsregel kring det här med värdering av bostad som jag inte kommer ihåg. Kanske räcker med allmän värdering.

Har själv brf, men amorterar inget, så kan inte svara bättre.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nog för att Martin försökte men han kom inte riktigt hela vägen fram.

 

Det finns flera regler om amorteringskrav:

  1. Om belåningsvärdet överskrider 70% skall lånet amorteras med 2% per år. Det räknas på ursprungligt belopp, dvs 20000 kr även för år 2 och senare i exemplet, tills belåningsgraden understiger 70%. Därefter är kravet 1% ner till 50% belåningsgrad.
  2. Alternativet till att amortera är att låta omvärdera fastigheten. Om fastighetens värde stigit men lånet är det samma så har belåningsgraden sjunkit. Enda kruxet är att detta bara får göras var femte år. Banken avgör vilken värdering som behövs, ibland räcker det med en statistisk värdering som de gör själva

    och ibland vill de ha en skriftlig värdering av en mäklare.

  3. Amortering pga hög lånemultipel (>4,5x årsinkomst) påverkas inte av fastighetens värde, bara av lön och lånebelopp. Be chefen om löneförhöjning!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-31 klockan 11:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.