Vad händer med fonder om bank eller fondskaparen går i konkurs?
Sök:

Vad händer med fonder om bank eller fondskaparen går i konkurs?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin Eriksson

Den här artikeln publicerades 2017-09-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad händer med fonder om bank eller fondskaparen går i konkurs?

Ja som rubriken lyder. Har Nordnet som bank och ex en av Länsförsäkringars fonder. Vad händer med min fond om Nordnet eller fondskaparen går i konkurs? Anledningen till att jag frågar är att jag planerar att ha mina fonder i 20-35 år och känns som mycket kan hända på vägen..

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fondbolaget kan gå i konkurs utan problem för dig. Tillgångarna i fonden är helt separerade från fondbolaget som förvaltar fonden (Länsförsäkringar i ditt exempel) och berörs inte av konkursen.

När det gäller depåinstitutet (Nordnet i exemplet) är det normalt inte heller några problem. Kundernas tillgångar skall vara åtskilda från institutets och inte dras in i konkursen.

Detta under förutsättning att institutet har haft ordning på sina register (vilket de brukar ha) och inte ägnat sig åt direkt brottslig verksamhet (vilket de normalt inte gör). I så fall kan det ju vid konkursen visa sig att dina papper på ett eller annat sätt kommit bort. Då får du ersättning upp till max 250.000 SEK genom det s k investerarskyddet.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för snabbt och tydligt svar! Nu känner jag mig lite lugnare:)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Eriksson
 2. Vit pil

  Vad händer i praktiken? Vilken bank flyttas fonder/aktier till om nordnet/avanza/savr går i konkurs?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-21 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.