Vad händer med fonderna vid en marknadskolaps?
Sök:

Vad händer med fonderna vid en marknadskolaps?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin Ericsson

ställde för sedan frågan: Vad händer med fonderna vid en marknadskolaps?

  • Hej,

I ljuset av ”prepping” skulle jag vilja veta hur man rent praktiskt får tag på sina fonder i händelse av marknadskollaps.

A) Om fondbolaget går i konkurs (tex Spiltan).

B) Om banken där man har ISK går i konkurs (tex Nordnet).

MVH

Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Om ett fondbolag går i konkurs, så brukar det vad jag vet, plockas upp av ett annat fondbolag och blir sedan integrerad i en av deras fonder. Efter det kan du då sälja dina andelar och plocka ut pengarna, kan säkert ta ett tag men så ska det funka iaf. Tror även att pengarna kan betalas ut direkt till dig om ingen skulle ta över fonden.

Eftersom bankens pengar är skilda mot dina så ska dessa betalas ut till dig, banken har ingen rätt att använda dina pengar på något sätt.

Läs gärna lite mera om detta genom denna länken till en artikel på compricer av Claes Hemberg.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för den länken. Jag har alltid varit lite undrande över investerarskyddet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-09 klockan 15:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.