Vad händer med min indexfond om fondbolaget konkar
Sök:

Vad händer med min indexfond om fondbolaget konkar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av E

ställde för sedan frågan: Vad händer med min indexfond om fondbolaget konkar

Tjena,

med anledning av bla strulet i Spiltan så väcker det tankar hos mig att det finstilta som man inte normalt sätt bryr sig om. Swedbank har varit illa ute förr så inte omöjligt att de hamnar i problem igen.

Är det nån som har koll på vad som händer mina US indexfonder om tex Swedbank/Robur eller SHB’s fondbolag går omkull? Kan jag bara byta bank och flytta över mina fondandelar?

Fonden och andelarna borde ha väsentligt mindre risk för strul med tanke på omsättning jämfört med företagsobligationsmarknaden.
Riksgällden kan ju stötta med Max 250,000 om de super bort mina andelar.
Är kanske det mest säkra ändå aktier?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Dina pengar används för att köpa aktier i fonden, så ser inte hur de kan slösa dessa på personalfester och yogalektioner. Där värdepapperna förvaras så kontrollerar förvaringsinstitutet att fondbolagen följer reglerna. Både fondbolagen och förvaringsinstitutionerna är under finansinspektionens tillsyn. Är fonderna registrerade på någon annans namn, exempelvis en förvaltare råder andra grejer.

Jag skulle byta till Avanza. Här är Jans länk. LF Global Indexnära är en bra fond. https://rikatillsammans.se/partner/avanza (annonslänk)

https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/insattningsgarantin-och-investerarskyddet/sa-fungerar-investerarskyddet/tillgangar-som-omfattas/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-31 klockan 22:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.