Vad händer med mitt ISK konto om räntan går upp?
Sök:

Vad händer med mitt ISK konto om räntan går upp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Clawnzon

Den här artikeln publicerades 2017-08-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad händer med mitt ISK konto om räntan går upp?

Ett ISK konto har ju schablonbeskattning baserat på statslåneräntan om jag förstått det rätt.

Kan det bli direkt negativt att ha aktier i ett ISK vid en lågkonjuktur där bolagen man äger i kanske minskar eller tillfälligt stoppar sina utdelningar samtidigt som statslåneräntan går upp?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja.

Om räntan går upp blir skatten på ISK högre och vid någon punkt kommer det bli olönsamt.

Det finns ju dock möjlighet att byta till en vanlig depå när som helst utan kostnad, så det får man kanske göra om räntan rusar iväg. Så till skillnad från andra investeringsbeslut behöver man inte försöka förutspå framtiden.

(Att sedan byta tillbaka till ISK kan ju innebära att man tvingas betala skatt på vinsten dock.)

Som slutkläm kan man ju dock inte utesluta att reglerna ändras om räntan blir väldigt hög. När räntan gick under noll så ändrades det ju…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-14 klockan 23:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.