Vad händer med räntefonder nu när riksbanken höjer räntan?
Sök:

Vad händer med räntefonder nu när riksbanken höjer räntan?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av K1

ställde för sedan frågan: Vad händer med räntefonder nu när riksbanken höjer räntan?

Hej,

 

Ev. hur kommer kursutvecklingen på räntefonder (långa/korta/obligation) påverkas av riksbankens höjning av reporäntan?

 

Tackar,

Hälsningar,K1

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Precis som på aktiemarknaden pågår en handel dsgligen med räntebärande papper. De som köper och säljer försöker att förutse marknaden och agerar därefter.

Igår höjde Riksbanken räntan med 0.25 procent.  Samtidigt backade  Spiltan Räntefond bara 0.01 procent. På tre månader har däremot fonden gått ned 0.25 procent.

Marknaden har alltså diskonterat höjningen i förskott. Skulle Riksbanken däremot avvika från sin prognos om kommande räntehöjningar, lär vi se större rörelser.

Läs gärna Jans artikel om räntor som kom för ett tag sedan. Där behandlas ingående hur marknaden teoretiskt fungerar.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Nestor för bra svar. Här är en direktlänk till den specifika artikeln om räntefonder.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-20 klockan 20:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂