Vad händer när ett fondbolag dör?
Sök:

Vad händer när ett fondbolag dör?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sparare sen 6 mån

ställde för sedan frågan: Vad händer när ett fondbolag dör?

Hej. Kanske någon har ställt frågan redan.

 

Vad händer när ett fondbolag ”dör”?

Om många sparare bestämmer sig för att lämna en fond sjunker väl värdet? Så om jag är sist kvar i en fond, riskerar jag då att förlora alla mina insatta pengar?

Eller kommer alltid underliggande värdet överstiga värdeökningen från nya sparare? Det kanske inte alls går till så. Jag känner mig lite förvirrad…

tack för bra podd

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En fond är inget kedjebrev. Du har en ANDEL i fondens förmögenhet. Värdet på andelen påverkas inte om fonden har 20 000 sparare eller 200 000 sparare.

I praktiken fungerar det så här: När en bank ser att en fond inte är populär och tappar sparare, då slår man ihop fonden med en annan fond. Detta är inte alldeles ovanligt.

Du kan fortsatt sova lugnt om natten, dina pengar kommer inte att gå upp i rök. Däremot skall du givetvis följa värdeutvecklingen på din fond. Hittar du en bättre fond än den du Här, så skall du givetvis byta.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-08 klockan 03:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.