Vad händer om alla investerar i indexfonder
Sök:

Vad händer om alla investerar i indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Inväst

ställde för sedan frågan: Vad händer om alla investerar i indexfonder

Som rubriken lyder om i stort sett alla skulle Investera i index fonder , kan det finnas någon slags risk med detta ? Tänker om index fonderna kan bli övervärderade ?

Jag för övrigt delar gärna med mig av uppläggen som Jan tipsar om till dem i min närhet som vill lyssna

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så här svarade jag på en annan fråga för 5 månader sedan. Gäller även idag.

Du behöver inte vara orolig. Indexfonder ligger idag på kanske 15 procent marknadsandel och det lär ta tid, eller snarare det kommer aldrig att hända, att de kommer upp till de nivåer du pratar om.

Det finns gott om försäkringsbolag, pensionskassor, och i Sverige våra AP fonder som bedriver aktiv förvaltning. Dessutom finns investmentbolagen. Många sparare vill dessutom ha aktiv förvaltning och kommer aldrig att byta.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej tack för svar , följd fråga vart kan du se att dem tar upp 15procent ? Tänker ifall man börjar bli orolig igen om 10år så kan drt vara bra att känna till var denna information finns :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Inväst

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Okej tack för svar , vart finner man denna information om 15procent ifall man blir orolig igen om sisådär 10år :) ?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du googlar. I nuläget har indexfonder ungefär 11 % av kapitalet i fonder enligt en artikel från Morningstar. Men långt ifrån alla aktier ägs ju av fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som Nestor skriver är endast en liten del av alla aktier ägda av indexfonder, jag har för mig att jag läst ännu lägre siffror än 15 %. Och det lär aldrig hända att indexfonder blir särskilt dominanta.

Men OM indexfonder plötsligt skulle äga alla aktier så skulle alla aktiekurser följa varandra; om börsen går upp en procent så går alla aktier upp exakt en procent. Då skulle alltså aktiekursen kopplas loss från hur företaget presterar.

Om detta skulle inträffa skulle det dock vara väldigt enkelt att köpa undervärderade aktier, vilket skulle få upp kursen till ”rätt” nivå. Det skulle räcka att en mycket liten del av pengarna var aktivt förvaltade för att marknaden skulle fungera.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Helt rätt. De siffror jag såg angav 10 till 15 procent. Jag skrev därför ”kanske 15 procent”.

  Detta är inget man behöver ligga sömnlös inför inom överskådlig tid. Om problemet skulle uppstå, kommer det säkert att debatteras kraftigt, och då får man som fondinnehavare ta ställning till detta när det kommer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar uppskattas :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Precis som de beskriver ovan så är det ett självlösande problem.
Om för stor del av marknaden blir passiv så kommer det löna sig att bli aktiv varav fler blir aktiva och balansen återställs.

Hälsningar,
mrFIRE
svenskafire.se

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-17 klockan 13:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂