Vad händer om nya kollektivavtal höjer lönerna med 5%?
Sök:

Vad händer om nya kollektivavtal höjer lönerna med 5%?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fanny

ställde för sedan frågan: Vad händer om nya kollektivavtal höjer lönerna med 5%?

Vad händer om nya kollektivavtal höjer lönerna med 5%?
Vad händer för hushållen, företagen, offentliga sektorn och bankerna?
Hur påverkar det samhället?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det ser ut som en samhällskunskap 1 hemläxa.  Lärobok har en kapital heter nationalekonomi.  Du måste förstå ekonomiskt kretslopp för att svara frågorna.  Du kan fråga din lärare om du har frågor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hushållen skulle förstås bli jätteglada, men VD:s på företagen sura. Men inte ens facket tycker att 5% är realistiskt; efter några månader med hetsiga lönehandlingar brukar facket nöja sig med inflation + 1%. Och alla blir nöjda.

Om man ökade lönerna med 5% skulle klyftorna öka, eftersom de med bättre inkomster skulle tjäna mer, räknad i kronor. Det finns också många arbetsgivare som saknar kollektivavtal vilket inte gör saken bättre. 

Offentliga sektorn påverkas inte nämnvärt (eftersom i takt med att lönerna höjs kommer skatterna att sänkas och storföretagen fortsätter att nolltaxera). Och bankerna kämpar med helt andra problem än kollektivavtal (som överlevnad och utdelningar, till exempel).

Det är lite svårt att svara på frågan hur en så pass stor löneökning skulle påverka samhället när det är lite oklart vad som menas med samhället. Handlar det bara om nationalekonomi och bruttonationalprodukt eller handlar det också om människor och hur folk mår? I Sverige finns det ca en miljon personer som inte räknas in i samhället eftersom de lever i utanförskap (varav de flesta arbetslösa och sjuka). Kanske kan man lägga till listan vissa grupper med en annan kulturell bakgrund och andra minoriteter som avviker från normen i det etablerade samhället. Och ensamstående eftersom de inte ingår i samhällsgemenskapen.

Intressant är också att man har börjat prata om invandare i termer av volymer (termen infördes redan 2013 av dåvarande migrationsministern men har blivit PK först nyligen). Jag vet inte hur många kubikmeter av den här sortens biomassa har vi i landet, men frågan är väl närmast hur vi kan utnyttja den här förnybara energikällan för att minska koldioxidutsläppet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som arbetsgivare tycker jag att 5% är obegripligt när vi knappt har nån inflation .Sverige är redan en höglöneland med arbetskraftsbrist i många sektorer som driver upp lönerna ,det är billigare att importera än att tillverka i Sverige p.g.av redan för höga löner .den ända vinnare blir den offentligt sektorn där lönerna är redan för höga där vore bra en lönesänkning runt 10% .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

det skulle öka köpkraften för hushållen och ekonomin skulle blomstra!

små till inga löneökningar = finns inget extra utrymme att konsumera för utöver sparande för hushållen = minskad vinst för företagen/lågkonjunktur/arbetslöshet

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tvärtom, det skulle vara bättre för samhällsekonomin om lönerna sänktes så att företagen kunde investera mer på tillverkning som får exportsektorn att växa – det är där de stora pengarna finns. Men eftersom man inte kan sänka löner kan man sänka skatter istället – det har i princip samma effekt som löneökningar och företagen kan fortsätta att växa. Men på andra sidan ger sänkta skatter mindre resurser till välfärden och konsekvensen blir att de fattiga blir ännu fattigare. Men det är nog bara bra eftersom det är det enda sättet som kan få dem att bli tillräckligt motiverade för att söka jobb igen. Och sen när de har börjat jobba klarar sig välfärden med mindre resurser.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-03 klockan 15:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.