Vad ingår i bufferthinken?
Sök:

Vad ingår i bufferthinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria Ha

ställde för sedan frågan: Vad ingår i bufferthinken?

Hej!

Har börjat sparat sedan 2016. Lyssnat och läst i bloggen och fått nya ögon för ekonomi, men har svårt att greppa angående om de fyra hinkarna. Idag har jag flera konton både på SEB och Avanza.

På SEB har jag ett konto för mitt katt (ifall någon olycka skulle inträffa), hemkonto (avgifter för hemmet som inte sker ofta, inredning samt semester över från matkontot). Har även ett så kallat akutkonto där andra tänkbara förutsädda kostnader kan uppkomma (hälsa och tandvård).

På Avanza har jag ett ISK konto jag sparar varje månad, ett konto för kontantinsats för framtida bostad, konto för framtida köp av bil samt korta sparande för semester.

Min fråga är om något av ovannämnda konton räknas till bufferthinken eller om jag ska påbörja med ett buffertkonto? Skapade nämligen en buffertkonto i avanza som jag tänkt spara 2-3 månadslöner, men insåg efter att jag läst bloggen för andra gången tror jag att jag missförstått hinkmetoden.

Min följdfråga är även hur jag ska arbeta vidare med hinkmetoden. Har en mellanriskhink (ISK kontot), men vet inte om jag har en buffert hink utifrån alla mina konton. Tänkt öppna ett till ISK konto för pensionssparande också. Idag sparar jag ungefär 45 % av min lön till bostad, bil, semester och ISK.

Tack på förhand för svar samt för att ni orkat läsa den förvirrade frågan.

MVH

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har uppdaterat artikeln ”Fyra-hinkar-principen” idag med just förslag på vad som kan och bör ingå i de olika hinkarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Snyggt med förslagen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Maria!

Du har egentligen redan upplägget av 4 hinkar, du tänker nog bara inte på det.

 1. Bufferten är egentligen det sparande du har för oförutsedda avgifter, ditt konto för katt, hemkonto, inredning semester mm. Detta är just buffertkontot som nämns.
 2. Mellanrisk-portföljen är egentligen det du sparar till t.ex bostadsköp, ett konto för uppskjuten större konsumtion brukar jag kalla det.
 3. Sedan tycker jag att du ska starta ett passivt sparande på t.ex Avanza, där sätter du in minst 10% av din lön i en 100% exponering mot aktier. Detta ska vara då ett ”pensionssparande” som ska få din framtida ekonomi att växa med tiden. Detta ska vara pengar du inte kommer behöva röra, så investera inte mer här än vad du har råd att förlora och som du verkligen inte behöver.

Du verkar ha koll på vad du gör, öronmärk kontona om du vill så har du ännu mera koll!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fick en klarare bild av mina pengar nu. Ska ta dina råd angående punkt 3. Tack för svaret!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Ha

Kommentera

svarade på frågan för sedan

hink konto

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-22 klockan 13:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.