Vad innebär årlig avgift?
Sök:

Vad innebär årlig avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jessica Bäckström

Den här artikeln publicerades 2017-10-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad innebär årlig avgift?

Hej!

Jag har ISK konto via Nordnet där jag har några olika fonder. När det gäller avgifterna finns några olika rubriker/ord. Förvaltningsavgift tycker jag mig förstå. Men vad betyder ”årlig avgift”? Är det ytterligare en avgift som fonden tar ut eller är det samma som förvaltningsavgiften? Vad behöver man ha koll på för att inte välja fonder som tar för höga avgifter?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förvaltningsavgiften är den avgift fondbolaget/banken tar ut för att förvalta fonden du köpt.

Årsavgiften inkluderar förvaltningsavgiften och innehåller bl a förvaringskostnader, depåkostnader, och andra avgifter. Den årliga avgiften brukar variera år till år men vanligtvis är den högre än förvaltningskostnaden.

Utöver den årliga avgiften (som alltså inkluderar förvaltningsavgiften) kan dolda kostnader tillkomma som köp och sälj avgifter, valutapåslag osv.

Så, man ska absolut inte bara titta på förvaltningsavgiften.

Man bör försöka bilda sig en uppfattning om den totala (synliga) kostnaden genom att se om det kan finnas underliggande valutarisk, Normanbelopp osv. Men det är inte lätt att få en helt rättvis bild över vad det egentligen kostar!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Morningstar har publicerat en sammanställning över olika kostnadsmått, bland annat årlig avgift, men anledning av att nya regler börjar gälla i januari 2018.

http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=dyra-fonder-avslojas-nya-priips-mifid

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-04 klockan 20:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.