Vad innebär en börskrasch?
Sök:

Vad innebär en börskrasch?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petter

ställde för sedan frågan: Vad innebär en börskrasch?

Hej,

Först vill jag tacka för all inspiration och kunskap ni delar med er av, TACK!

Jag har sparat på börsen i snart 3 år med en årssnittavkastning på ca 15%. Jag hade en del tur med hög risk i början och har lagt om min portfölj flera gånger för att minska risken inför stundande krascher.

Jag har lärt mig här hur jag ska spara för att minimera risken vid en krasch men det känns som jag hade velat veta mer för att känna trygghet i mina beslut. Jag vet inte hur jag ska formulera det till en fråga så jag skriver några fler:

Vad händer i en ekonomi vid en krasch och varför?

Kraschar hela världens index eller beror det på? Kan vissa delar av världen stå utanför en krasch? Hur har det sett ut historiskt?

Finns det något mer förutom räntefonder som står sig bra mot krascher? Guld t.ex.?

Jag hade älskat ett youtube-avsnitt om detta så lämnar det som ett tips.

Mvh Petter

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom ingen annan har svarat, skriver jag några få rader. Andra  får gärna fylla på.

En börskrasch innebär börsen tappar i värde på kort tid. På en enda dag kanske den faller tjugo procent. Sedan kan fallet fortsätta ytterligare nedåt med tio procent eller mer. Detta skapar givetvis stora tidningsrubriker. Så småningom kommer börsen tillbaka, vilket tar ett tag.

Skulle börsen falla tjugo-trettio procent på ett och ett halvt år och sedan återhämta sig blir det inga rubriker  även om effekten är lika dan.

Ett börsfall kan bero på många saker.  Ett exempel är  när den amerikanska fastighetsbubblan brast.

En krasch i USA påverkar hela världen. En krasch i Sverige påverkar i princip bara Sverige.

Har vi otur får vi en internationell nedgång samtidigt som vi har klantat oss i Sverige. Ett exempel  är tidigt 90-tal. Kuwaitkriget medförde en internationell börsnedgång. Samtidigt brast vår svenska fastighetsbubbla.  Inte speciellt roligt just då, men som alltid så vände börsen uppåt så småningom.

Som Jan tidigare har skrivit. Ingen kan förutse en krasch och börsen vänder alltid uppåt på sikt.

Vill du vara säker på att på kort sikt inte förlora pengar är det bankkonto med insättningsgaranti som gäller. Då kommer du i stället att förlora på lång sikt eftersom avkastningen blir låg.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bra sammanfattat av Nestor.

Kan ju även tilläggas att en 50% krasch kräver 100% återhämtning för att hamna på nivån innan kraschen. Återhämtningen kan ta åtskilliga år och vissa världsdelar kan ju drabbas av en lokal krasch som inte drabbar andra lika mycket. Inhemsk penningpolitik som havererar osv.

Att hela världen drabbas av en krasch är inte speciellt ovanligt dock. IT-kraschen, Lehman kraschen är väl de närmsta exempel som finns som gav effekt på börserna världen över.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-27 klockan 20:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.