Vad innebär investerarskyddet?
Sök:

Vad innebär investerarskyddet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Vad innebär investerarskyddet?

Hej!

Tack för en bra podd. Jag har tre snabba, relaterade, frågor:
– Utöver så klart att kursen kan förändras undrar jag om det finns någon risk att ha väldigt mycket pengar placerade i en och samma fond. Kan en fond ”gå omkull”, eller finns det andra anledningar att fördela sina placeringar mellan olika liknande fonder?
– Jag har en hel del pengar hos Avanza idag. Om man bortser från insättningsgarantin, finns det några andra skäl att fördela pengarna mellan flera aktörer? Vill gärna undvika det på grund av den ökade administrationen, men vill såklart också balansera riskerna.
– Vad innebär investerarskyddet? Är det på något sätt kopplat till ovanstående frågor?

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hejsan!

1: Dessa två länkar besvarar frågan bra, vad som händer med pengarna om en fond går i konkurs. Den andra länken har dessutom en länk till info om investerarskyddet som du också frågade om.
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2010/03/03/vad-hander-med-mina-pengar-om-en-fond-gar-i-konkurs.html

Vad händer med fonder om bank eller fondskaparen går i konkurs?

2: Jag känner inte till någon direkt anledning till att det ska vara fördelaktigt att fördela mellan olika aktörer, utöver insättningsgaranti. Det skulle väl vara ifall någon aktör skulle visa sig vara oseriös, ”scam” el dyl men det är inget jag är rädd för med t.ex. Avanza.

3: Citat om investerarskyddet från Riksgälden: ”Investerarskyddet träder in när ett institut har gått i konkurs och det visar sig att du inte kan få ut dina värdepapper eller pengar. Du kan då få ersättning för förlorade tillgångar upp till ett värde av 250 000 kronor per institut.”

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Elin!

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-18 klockan 10:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.