Vad innebär priset bredvid namnet på aktien?
Sök:

Vad innebär priset bredvid namnet på aktien?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Vad innebär priset bredvid namnet på aktien?

Hej. Om det t.ex. står Astra Zeneca 1017,60, betyder det att varje aktie är värd så mycket just nu? Och i så fall betyder det att det är det lägsta beloppet jag kan köpa för per aktie. Kan jag köpa under/över det i så fall, och vad innebär det för mig?Mvh Karl

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Aktiekursen är vad en (1) aktie kostade vid den senaste affären (där en aktie såldes/köptes). Man brukar även se köp- och säljpris som är vad folk vill sälja respektive köpa aktier för. Aktier kan man bara köpa styckevis medan fonder kan köpas i delar (t.ex. 10,25 andelar). I USA kan man handla delar av aktier på vissa ställen, men tror inte det är möjligt i Sverige.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack. Men om jag vill köpa en aktie då, ska jag betala 1017,61kr eller har det inte med det att göra. Och i så fall hur mycket måste jag köpa den för? Extremt mycket nybörjare, försöker lära mig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  När du köper en aktie kan man säga att du lägger ett bud. Om en säljare accepterar ditt bud blir det en affär och du köper aktien. Om du vill ha aktien på en gång kan du lägga ett bud (köporder) som har samma kurs som det lägsta säljpriset. Priset på en aktie kan variera mycket under en dag beroende på hur många som handlar med den aktien.

  Fonder däremot köper du för en viss summa pengar och får lika många andelar i fonden som summan du betalt delat med fondens stöngningskurs för dagen.

  När du köper aktier betalar du courtage (olika beroende på vilken courtagenivå du valt). Det kan t.ex. vara 0,25% eller minst 1kr. Courtaget räknas per värdepapper och dag så om du köper 10st Volvo och 10st SEB så blir det två courtage. Bra att veta är att om courtaget tex är 0,25% men minst 1kr, så blir courtaget procentuellt högre för alla köp under 400kr (t.ex 1kr på ett köp på 200kr är 0,5%)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-29 klockan 11:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.