Vad kan man förvänta sig för real avkastning framöver?
Sök:

Vad kan man förvänta sig för real avkastning framöver?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Vad kan man förvänta sig för real avkastning framöver?

Hej,

Funderar lite på vad bör kunna förvänta sig för real avkastning (justerad för inflation och avgifter) framöver om man har en sparhorisont på 10-15 år? Har hört många säga runt 7%. Är det baserat på att man är 100% exponerad mot S&P 500 index? Antar det då W.B. brukar dra till med den siffran. Har också läst att P/E talen för världsbörserna är så pass höga idag att man får vara glad om man kan få 4% i avkastning efter inflation och avgifter framöver (dom närmaste 10-15 åren) om man investerar sina pengar idag. Vad tror ni om det?

Funderar lite på vad som är lämpligast att lägga pengarna på framöver. Ifall man har sparat ihop någon miljon. Köpa bostad känns spontant säkrare jämfört med börsen. Börser vet vi faller med i genomsnitt 2 ggr på 15 år. Bostadspriserna behöver inte falla på 50 år. Senast var tidigt 90 tal. En negativ börsutveckling kan inte Riksbanken och svenska politiker stävja då svenska institutioner inte kan manipulera en hel världsekonomi så som man manipulerar den egna marknaden med SEK. Däremot kan Riksbanken och Politiker stävja en negativ prisutveckling av bostäder. Riksbanken har instrument för detta genom valutainterventioner och köp av bostadsobligationer bl. a. Politikerna kan utöka ränteavdragen eller sänka inkomstskatterna i kombination med avverkande av välfärd (vilket dom gör idag med nya jobbskatteavdrag och nermonterad arbetsförmedling).

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag räknade på snittavkastningen (prisutvecklingen) för bostäder i Sverige (SCB fastighetsindex) och aktiemarknaden (MSCI Sweden Gross). Data från åren 1987-2018, inflationsjusterat.

 • Fastighetsindex: 3,66% per år (+216%)
 • MSCI Sweden: 8,98% per år (+1469%)

En bostad avkastar alltså ungefär som en räntefond (när normal styrränta råder). Det är värt att påpeka att perioden 87-18 är en bullmarknad för fastigheter. En sådan kraftig uppgång var senast 1855-1887 och följdes av lång stagnation.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktiemarknaden är helt klart en bättre investering än bostaden. Bostadsmarknaden i USA har avkastat i snitt bara 0,6% per år. Som jämförelse har börsen avkastat 6,8% efter inflationen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo men med tanke på att börsen inte kraschat sen 2008 är det lite surt om man lägger in 2 miljoner, det råkar krascha ordentligt och man har 500 000 kvar om 2 år. Det kan hända. Inget ovanligt. Då måste man få en rejäl avkastning i många år för att ens komma tillbaka till 2 miljoner inflationsjusterat.
  Att bostadsmarknaden skulle krascha med -75% är mer osannolikt dels för att det historiskt sätt inte händer lika frekvent som börsfall och även p.g.a. att majoriteten svenskar bor i ägt boende. Pressen på samtliga institutioner och politiker hade varit att göra allt i sin makt för att stävja en negativ prisutveckling.
  Men däremot hur börsvärdet på Apple går kan inte Stefan Löfven påverka tråkigt nog :((((((((

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Den amerikanska bostadsmarknaden återhämtade sig på tio år (2007-2017). Börsen på fem. Dubbelt så fort. Under den tiden avkastade börsen ytterligare +85%. Dom 2 Mkr hade blivit 3,7.

  Tittar man på Case-Shiller index är inte ens den långsiktiga trenden nödvändigtvis uppåtgående för bostäder. I nästan hundra år har avkastningen varit noll och under flera decennier negativ.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Case%E2%80%93Shiller_index#/media/File:Case-Shiller_data_from_1890_to_2012.png

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som investering är börsen något helt annat än en fastighet som inte förändras på något sätt.

Men du behöver ju fortfarande någonstans att bo. Eller är frågan egentligen om du ska skaffa lite hävstång genom att ta ett bolån eller inte? Eller köpa flera bostäder?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ytterligare en tanke om vi pratar bostadsrätter. Där styrs ekonomin av styrelsen som också är de boende i föreningen.

Vet inte hur ni själva tänker men jag har större tilltro till styrelsen för investor, H&M eller sandvik jämfört med Pelle och Katrina 56 år i Karlstad. Är de däremot villa så är de ju bara en själv man ska förlita sig på.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hjälpte tilltron till Stefan Perssons gedigna bakgrund som en av Sveriges mest framgångsrika företagare genom tiderna? HM sjönk med 50% på 3 år. Jag kan sätta en miljon USD att dina ögon aldrig någonsin i din livstid kommer att få se bostadsrätter i Sthlm sjunka -50% på en 3 års period förutsatt att vi inte får en väpnad konflikt i Svea Rike.
  Sen är det klart om man kollar historisk avkastning på 200 år och jämför bostäder med börsen kommer börsen vinna men glädjen man har av att bo i en lyxig bostadsrätt från 20-40 årsåldern är större än att investera alla sina sparpengar idag för att råka ut för en börskrasch där pengarna sedan återhämtar sig och man blir rik först om 40 år (och under tiden bor man i en äcklig svensk hyresrätt som håller ungefär samma standard som en lägenhet i Moldavien). Det är som Warren Buffett sa: Det är som att avstå sex och spara det till äldre dagar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Heinrich
 2. Vit pil

  Man kan lika gärna vända på det. Du köper en lyxig bostad, den faller i värde kraftigt, du sitter belånad över öronen, lever på minimumpension resten av livet. Det är faktiskt ganska vanligt att svenska pensionärer på pappret är rika p.g.a. bostaden, men tvingas leva knapert.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-24 klockan 22:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂