vad kan vi dra för slutsatser? tillväxtmarknader
Sök:

vad kan vi dra för slutsatser? tillväxtmarknader

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Harlin

ställde för sedan frågan: vad kan vi dra för slutsatser? tillväxtmarknader

avanza har 5 st tillväxtmarknadsfonder som följer samma index MSCI EM NR USD. men det skiljer en del mellan dem rörande, pris, bredd och utveckling

fond                                                          pris %    innehav

SPP Emerging Markets Plus A                  0,62      722              dyrast
DNB Global Emerging Markets Indeks A   0,50      745
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A   0,50      1029
SPP Emerging Markets SRI                      0,47      523               smalast
Avanza Emerging Markets                        0,29      1123             billigast, bredast

 

utveckling

3 mån SPP SRI    6,42%     bästa
3 mån AZA EM    1,46%      sämsta  (!) <- detta jag reagerade på

1 år SPP plus      17,50%    bästa
1 år DNB EM       15,61%    sämsta
1 år AZA EM        n/a

3 år SPP SRI       38,65%    bästa
3 år SPP plus      35,43%    sämsta
3 år AZA EM        n/a

 

Jag kör AZA EM av den anledningen att den är billigast och bredast, frågan är om det är det bästa valet verkligen? kanske man gör bättre ifrån sig genom att köpa alla 5 likaviktat eftersom avkastningen verka skilja en del även efter 3 år. köper man alla så får man ett mer genomsnittligt resultat, om nu den bredaste skulle visa sig vara förloraren på sikt? man vet ju inte förrän i efterhand om man hade rätt eller inte…

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant och ganska så stora skillnader mellan fonderna men personligen skulle jag inte tycka det var värd det att komplicera saker. Emerging Markets utgör endast 10% av min portfölj och jag tror att det vanliga rådet är att ha det högst som 20% i sin portfölj. Hade fonden varit större för mig då är det kanske bra att dela upp på något sätt. 3 år är också en ganska så kort period när man tänker långsiktigt… det kan lätt hända att den smalaste EM-fonden har gått lite bättre på sistone men att det är den bredare sedan kommer komma ikapp och överstiga den de närmaste åren.

Kan vara värt att nämna. Jag har för några veckor sedan haft mycket liknande funderingar angående min billiga globalfond ”Avanza Global” och började jämföra den med olika andra globala fonder som finns där ute. Tills nu har jag bara kört all-in på Avanza fonden för att den var billigast… och inte tänkt så mycket på det.

Eftersom fonden utgör 70% av min portfölj började jag fundera om det var värt det att dela upp den delen på något klokt viss. Jag läste bland annat artikeln som Jan skrev precis efter introduktionen av Avanza Global och där läste jag en sak som tilltalade mig. Tipset var att köra 50-50 med fonden SPP Aktiefond Global, som är lite dyrare men faktiskt följer en annan index (MSCI ACWI / All-world) och har en fördelning mellan regioner som jag faktiskt gillar bättre.

Nu har jag bestämt mig och sålde hälften av min Avanza fond och satsade på SPP Global fonden också. Visst har mina totala avgifter gått upp lite men jag tycker att 0,28 fortfarande är mycket rimligt.

Rätt eller fel? Ingen aning. Lite samma resonemang som du hade angående EM-fonderna. Men det känns okej för mig iaf. ;)

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avanza Global följer MSCI Word index och
  SPP Aktiefond Global följer MSCI ACWI.

  MSCI ACWI = MSCI World + tillväxtmarknader.

  Så om man har Avanza Global och (11%) Avanza EM får man i princip exakt samma avkastning som med SPP Aktiefond Global (exklusive förvaltningsavgifter).

  Den enda anledningen (som jag kan se) att välja SPP Aktiefond Global är att den har en bättre hållbarhetsprofil än Avanzas fonder. Och att det kan vara lite enklare att ha en fond istället för två – man slipper ombalansera.

  En annan fråga som man kan ställa sig är vilken nytta gör tillväxtmarknader i en portfölj.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanzafonderna brukar lägga efter med kursuppdateringarna, så om det gått upp ser de ut att vara sämre ett par dar och tvärtom om det gått ned. Lägg utvecklingskurvorna från spp-fonden och Avanza en ovanpå varandra (jämför på Avanza) så ser det mycket snarlika ut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  *lagga efter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-05 klockan 00:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.