vad kostar det att flytta?
Sök:

vad kostar det att flytta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Flyttaren

ställde för sedan frågan: vad kostar det att flytta?

HEJ

jag är i flyttagen. jag bor i en ganska liten lägenhet som är värd under miljonen (inga lån) och tänkte nu växla in den mot en lite större lägenhet i en mindre billigare ort. jag har en del pengar sparat utanför börsen på bankkonto, så min plan var att växla över lägenheten rakt av, kanske ta ett mindre lån beroende på vad den nya kostar och sen lösa övriga kostnader via mina privata pengar. överskottet tänker jag investera direkt nästan, finns ingen anledning att vänta.

 

jag försöker nu komma fram till hur stor summa som jag kan tänkas behöva hålla tillgänglig på kontot, då flytten inte förväntas ske förrän om 6-9 mån.

jag tänker att kostnaderna som jag kommer behöva ta är:

vinstskatt (kommer inte skjuta upp skatten), mäklararvode, flyttstädning och själva flytten (lastbil osv) finns där fler kostnader som jag inte har tänkt på?

sist jag flyttade var där lite dolda kostnader till föreningen osv men det handlade inte om några stora summor vill jag minnas, men jag kommer lämna en liten marginal för dessa kostnaderna.

eventuellt, är det bättre att bara investera det jag har idag och låna upp till allt och lösa ut lånet över 1-2 år och skippa investera under den tiden istället? det känner jag mig inte helt bekväm med, vill helst investera löpande.

 

någon som har erfarenhet?

MVH

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har alltid lagt några tusenlappar på att fixa till saker i mina boenden. Fräschare färg i hallen, nytt duschdraperi i badrummet, nya handtag på innerdörrarna, byta ut någon otymplig möbel mot en nättare (givetvis begagnad, det ska inte var dyrt).

Om du har ett bolån med bunden ränta så tillkomer något som kallas ränteskillnadsersättning när du löser lånet i förtid. Exakt hur mycket det blir får du fråga banken om. Ibland kan man istället flytta lånet och slippa ränteskillnadsersättningen, men då ofta till en avgift på ca 500 kr per lån.

Men annars tycker jag du verkar ha fått med allt. Det är inte så komplicerat att flytta mellan lägenheter.

Flyttar du till hus finns det två skatter att ta hänsyn till: stämpelskatten på 1,5%, och om du måste ta ut nya pantbrev så är det 2% skatt på de brev du behöver ta ut.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-22 klockan 09:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.