Vad motsvarar USAs ETF:er
Sök:

Vad motsvarar USAs ETF:er

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av TH

ställde för sedan frågan: Vad motsvarar USAs ETF:er

Hej, jag undrar vad en Amerikansk ETF som t.ex. $VOO motsvarar I Sverige? Jag vill gärna ha en delvis amerikanskt portfölj med runt 50-70% I en ETF som t.ex. VOO som följer S&P500 och resten enskilda aktier som över presterar mot marknaden just nu men jag vet inte riktigt om det är för högt courtage och avgiften på att handla USA värdepapper.

Vad tänks om detta? Alla svar är hjälpsamma.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Vad är det för fel på Spp aktiefond Usa eller Länsförsäkringar Usa indexnära? 0.22% i avg. Avkastar Etf S&P 500 bättre än de nämnda Usa indexfonder? Lycka till.

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om inte avsikten är att byta fonder ofta, som är fallet om man exempelvis håller på med kvantitativa strategier, är nog en vanlig fond likt de du nämnt att föredra. SPP Aktiefond USA följer ett bredare index, medan Länsförsäkringar faktiskt verkar följa S&P 500.

  Det är dyrt att köpa ETF:er på Tyska börsen via Avanza, och det är ett visst besvär att skaffa sig ett konto på Degiro.

  Men om avsikten är att aktivt handla aktier på USA-börserna kan det vara läge att överväga ett ISK på Degiro med valutakonton, och då får man tillgång till de courtagefria ETF:erna av bara farten.

  ISHARES S&P 500 och VANGUARD S&P500 har båda förvaltningsavgiften 0,07 %.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanza hittar jag bland annat P500, D5BM, SXR8, VUSA, SPY5, UBU9, F500 och LYPS. Jag har inte gjort någon djupare granskning av hur stora likheterna är med VOO.

Du åker på både courtage och växlingsavgift, så det kostar en del.

Det finns även en AVA SP500 TRACKER som du handlar courtagefritt över 1.000 SEK, med de risker som det medför att handla med en tracker.

Degiros ISK finns de courtagefria(!) ETF:erna:
ISHARES S&P 500 / ISSP / IE0031442068
VANGUARD S&P500 / VUSA / IE00B3XXRP09

Dessa handlas på Amsterdambörsen och jag har erfarenhet av båda.

Degiro verkar även ha courtagefria SP500-ETF:er på Parisbörsen och i Tyskland om man hellre vill handla där.

Degiro har valutakonton, så när du väl växlat till dig EUR slipper du betala när du byter värdepapper handlade i EUR. Första växlingen kostar 0,10 %, att jämföra med Avanzas och Nordnets 0,25 %, och om du håller dig till EUR behöver du ju bara växla en gång på Degiro. Vid fondbyten på Avanza och Nordnet försvinner ju 0,50%, även om du köper ett nytt värdepapper i samma valuta i nästa ögonblick, vilket du slipper med valutakonton på Degiro.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-09 klockan 21:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.