Vad placera de pengar man inte har i fonder?
Sök:

Vad placera de pengar man inte har i fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erica

ställde för sedan frågan: Vad placera de pengar man inte har i fonder?

Hej!

Jag funderar lite över fördelningen på mitt sparande. Jag är 33 år, stabil ekonomi och sparande och sparar på lång sikt. Jag har en del av mitt sparande i aktiefonder, men funderar lite vad som är bäst att göra med de pengarna jag inte har där. Hur stor del tänker ni att man \”bör\” ha på börsen om man sparar på lång sikt? Idag har jag kanske 55 % akter och 45 % på ett räntekonto, vilket jag själv nog anser vara i defensivaste laget. Tankar om det?

Sedan funderar jag lite på var jag ska placera det som inte är på börsen. Räntekonto eller räntefond? Eller lite både och? Har kollat lite på AMF räntefond lång och Spiltan Stabil. Är den ens lönt eller är det bäst att ha sin \”krockkudde\” på en konto?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,
Du kan ta en titt på Tessin och/eller Lendify för att få ett alternativ till räntor.
Jag själv placerar en del där, som jag inte vill ha på börsen eller i räntor.

Då kanske din total skulle se ut som så här, om du vill ha lite idéer:
55-60% aktier

5-10% Tessin

2,5-5% Lendify (pengarna blir ”låsta” såpass länge att för egen del vill jag inte ha för mycket där)  Om du bestämmer dig för Lendify så får du gärna av min länk nedan, då får vi båda 500kr var när du investerat totalt 20K, om du inte använder den så googlar du bara upp Lendify. Jag använder autoinvestkonto där (1 långt, 1 kort)

https://lendify.se/r/U2WxQi67CG

10-15% på Lysa, där fördelningen är 20% Aktier och 80% Räntor (utan att ha räknat så tror jag detta alternativ blir billigare och bredare än AMF Räntefond Lång + Spiltan Stabil)

Resterande pengar på ett sparkonto (till exempel sbab eller annan aktör som ger lite ränta utan att man binder upp sig)

Mvh William

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erica!

För att lägga upp ditt sparande och få med en riskjustering mot olika tidshorisonten på just sparandet, så skulle jag rekommendera sig att läsa artikeln ”Fyra Hinkar Strategin”, varför jag tycker detta är för att det känns lite som att du klumpar ihop alla pengar i en hög och det kanske hade varit bra att dela upp vad pengarna ska vara till?

Sedan din fråga angående räntefonder eller ej så tycker jag det är svårt i denna låga räntemiljön. Räntefonder ger inget och det är nästan ingen ränta på ett sparkonto, känns lite hugget som stucket vad man väljer just nu.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har själv mycket lite i traditionella fonder (läs teknologi, global etc) ungefär hälften är i blackrocks guldfond (växlade över i våras, där gjorde jag ett klipp) guldet behåller jag till jul/nyår ungefär, där växlar jag nog över till länsförsäkringars fastighetfond. (inte hugget i sten)

Resterande 50% är i en brokig skara av div hedgefonder, obligationsfonder (noterade i euro och dollar), blandade investmentbolag och lite frimärksaktier i främst silvergruvor och läkemedel.

Dvs hälften av mina pengar spekulerar jag med (guldfonden), den andra hälften är jäkligt diversifierad som en ”räntedel”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-15 klockan 07:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.