Vad rekomenderas att investera i med 8 miljoner kronor som är skattade och "klara" pengar?
Sök:

Vad rekomenderas att investera i med 8 miljoner kronor som är skattade och "klara" pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av H

Den här artikeln publicerades 2017-10-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad rekomenderas att investera i med 8 miljoner kronor som är skattade och "klara" pengar?

Hej!

Jag och min vän har 8.000.000 kronor på ett konto som vi vill investera i något smart och ”enkelt”, som underlättar för vår privatekonomi idag men mest i framtiden. Vi är 23 respektive 24 år gamla och kan tänka oss att investera i det mesta, så länge det är en bra avkastning per år. För oss är det inte viktigt att investera i något roligt, det viktigaste är att få pengarna att växa så mycket som möjligt, gärna både kort- och långsiktigt och såklart är det viktigt med att inte behöva ”jobba arslet” av sig då vi på annat håll tjänar tillräckligt med pengar för att kunna försörja oss.

Vad har ni för tips på olika kloka investeringar? Den som svarar får gärna vara så informativ som möjligt och gärna komma med källor/tips/exempel/egna erfarenheter mm.

Med varma hälsningar, H

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Åtta miljoner är ju ingen dålig summa, men principiellt skiljer det sig inte mot hur man tänker kring en mindre summa.

Det ni får fråga er först är hur stor risk ni är villiga att ta.

  • Om ni vill att pengarna ska växa och inte är rädda för att de kan variera i värde vid nedgångar bör ni satsa på aktier/aktiefonder.
  • Om ni inte vill riskera nedgångar så är det räntebärande papper/räntefonder som gäller.
  • Ett mellanting är en blandning mellan aktier och räntor, t.ex. 60 % aktier och 40 % räntor.

Det är svårt att råda någon annan i detta, det viktiga är att ni fattar ett beslut som gör att ni inte ligger sömnlösa om nätterna av oro. Men om ni vill ha tillväxt och kan klara en nedgånh; satsa på aktier.

Fråga 2 är hur mycket ni vill engagera er i förvaltningen av pengarna.

  • Om ni inte är intresserade så kan ni köpa en global indexfond med låg avgift (0,2 %) för hela beloppet. Då får ni en fond som följer börsutvecklingen i hela världen, men det är värt att tänka på att USA är tämligen dominant när det gäller börsvärde, så man får mer än hälften USA i en global indexfond.
  • Om ni är lite mer intresserade kan ni satsa på några olika fonder, om det är någon viss del av världen som ni tror på. Men tänk på att köpa fonder med låga avgifter, max 0,4 %, möjligen kryddat med någon aktiv (=dyr) fond för en mindre del av beloppet.
  • Om ni är mer intresserade än så kan ni kasta er loss på aktiemarknaden och leta efter intressanta aktier. Men tro inte att det kommer löna sig bättre än den globala indexfonden…

Ett tips om ni satsar på aktiefonder eller aktier är att sprida ut inköpen över en lång tidsperiod, ett par år i alla fall, så ni minskar risken för att köpa vid fel tidpunkt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-19 klockan 02:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.