Vad ska jag göra med 400k?
Sök:

Vad ska jag göra med 400k?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elias

ställde för sedan frågan: Vad ska jag göra med 400k?

Jag är 20år och bor hemma. Jag jobbar heltid men kommer börja plugga inom 2år. För tillfället har jag cirka 400 000kr. 100k är på börsen(50k fonder 50k aktier) och 300k på ett sparkonto med 0.9% ränta. Jag bor hemma och kan således spara cirka 20k i månaden. Min fråga är egentligen hur jag på bästa sätt kan förvalta dessa pengarna. Jag kommer behöva dem om cirka 5år då jag planerar att köpa hus. Jag vill ej behöva kika på börsen varje dag utan vill helst att det bara ska ligga och gotta till sig och slippa tänka på det. Är tacksam för alla tips och råd jag kan få. Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Elias!

Om det är max 5 år som du kan avvara pengarna så tycker jag att du kan göra ett portföljupplägg likt ”Nybörjarportföljen”, men att du sedan ändrar fördelningen aktiefonder/räntefonder.

Du kan utgå ifrån att för varje år du kan avvara pengarna så kan 10% ligga i aktiefonder, så börjar du med 5 år så är det en 50/50 portfölj, sedan för varje år som går så ”ombalanserar” du med 10% från aktiefonder till räntefonder.
Så när du väl tar ut pengarna så ligger du på en 10/90 portfölj med låg risk.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-16 klockan 23:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.