Vad ska jag göra med en utdelning från mitt AB?
Sök:

Vad ska jag göra med en utdelning från mitt AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jens

ställde för sedan frågan: Vad ska jag göra med en utdelning från mitt AB?

Hej!

Är egenföretagare och driver ett aktiebolag sedan några år tillbaka.

Nu är det dags för mig att ta ut utdelning, och jag har sparat utdelningsutrymme, vilket gör att jag kan ut en lite större summa. Det lutar åt att jag kommer ta ut runt 200.000:-

Nu till min fråga: Hur bör jag investera dessa pengar? Jag tänker mig att jag vill ha friheten att ta ut pengarna när som helst och vara flexibel, men kommer låta dom växa på sikt (förhoppningsvis)

Jag pensionssparar hos Avanza, där jag använder Globala barnportföljen som portfölj-mall.

Tacksam för tips!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Grattis till vinsten och utdelningen!

Jag skulle säga att först och främst ta en del och fira/konsumera så att du får ut lite känsla/minnen/lycka/upplevelse. Du har ju gjort ett bra jobb. 👍🍾

Sedan är det ingen skillnad på att det är vinstpengar, månadssparande eller något annat. Jag skulle rekommendera samma som jag alltid rekommednerar. Dela upp det i enligt de fyra hinkarna. Sorry för tråkigt svar, men framgång är många gånger att göra samma sak om och om och om igen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om Jens inte har tänkt använda pengarna så kanske det vore bättre att investera dom via en KF i bolaget, då investerar han oskattade pengar.
  Visst det är inte lika lätt att få ut dom som om han äger privat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej Robin,
  Tack för svaret. Kan du förklara varför kapital via KF i bolaget (menar du direktpensionskonstruktion?) är bättre än att investera privat i ISK? Jag har funderat på det och kom till slutsatsen att det inte gör någon skillnad. Jag har förmodligen fel. Väldigt nyfiken på dina resonemang

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Guus
 3. Vit pil

  Hej Guus!

  Du kan antingen ha en ”Direktpension” via t.ex Avanza Pension, vet inte på rak arm hur det funkar och fördelarna med den.
  Men du kan även starta en vanlig Kapitalförsäkring med bolaget och sedan lägga över vinsten dit och placera den som om den vore din egna pension.
  Fördelen med detta istället för att plocka ut är att du då får investera pengar som ännu inta har utsatts för inkomstskatt eller utdelningsskatt, för när du väl plockar ut pengar ur ett bolag så måste du antingen betala inkomstskatt om du tar det som lön eller utdelningsskatt om du då tar det som utdelning.

  Investeras dessa pengar istället efter att du har betalat vinstskatten så slipper du vid det tillfället betala skatt för att plocka ut pengarna och gör det istället i framtiden på beloppet du plockar ut, då kan du låta dom ”oskattade” pengarna jobba vidare och avkasta istället för att skatta och sedan investera dessa.

  Hoppas detta blev ganska tydligt iaf!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Tack Robin!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Guus
 5. Vit pil

  Hej,

  jag funderade över frågan om huruvida utdelningsutrymme bör sparas eller tas ut då jag hittade den här tråden. Jag får inte helt ihop det Robin skriver. Kanske han eller nån annan kan förtydliga.

  Föreställ er följande situation: Det finns ett utdelningsrymme på 100 tkr. Alternativ 1 är att spara utdelningsutrymmet ett år och sedan ta ut hela. Alternativ 2 är att ta ut direkt. Företaget har en KF och privat har vi en ISK. Båda har en förväntad avkastning på 7%. Anta att skatten på inkomst av kapital är 20%, att arbetsgivaravgiften är 30% och att inkomst av tjänst är 30%. Anta också att statslåneräntan är 0,5%.

  ALTERNATIV 1:
  Värdet på KF efter 1 år: 100 tkr * 107% = 107 tkr
  Utdelning före skatt som beskattas som kapital: 100 tkr * 103,5% = 103 tkr
  Utdelning före skatt som beskattas som inkomst: 107 tkr – 103 tkr = 4 tkr
  Utdelning efter skatt som beskattas som kapital: 103 tkr * 80% = 83 tkr
  Utdelning efter skatt som beskattas som inkomst: 4 tkr * 70% * 70% = 2 tkr
  Totalt efter skatt: 85 tkr

  ALTERNATIV 2:
  Utdelning före skatt som beskattas som kapital: 100 tkr
  Utdelning efter skatt som beskattas som kapital: 100 tkr * 80% = 80 tkr
  Värdet på ISK efter 1 år: 80 tkr * 107% = 86 tkr
  Totalt efter skatt: 86 tkr

  Sammanfattningsvis så ser jag ingen tydlig fördel med att inte göra utdelning så tidigt som möjligt. Räknar/tänker jag fel?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Qvist

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-10 klockan 03:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.