Vad ska jag göra med gamla fonder?
Sök:

Vad ska jag göra med gamla fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sara

ställde för sedan frågan: Vad ska jag göra med gamla fonder?

Hej!

Jag har ganska nyligen börjat intressera mig för aktie- och fondsparande. Mina föräldrar sparade i olika typer fonder hos Nordea (Alfa, Sekura och Futura) till mig när jag var liten. Jag behöver lite råd hur jag ska tänka om jag vill ha dessa pengar som startkapital i mitt nya sparande, inte hos Nordea. Om det är möjligt, bör jag flytta dem eller istället sälja dem?

Med vänlig hälsing
Sara

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Hellre sälja än flytta Nordeafonderna. De är dyra för vad man får för pengarna tycker jag. Dessutom följer Nordea Futura inget index alls utan jämför bara med sig själv. Desto svårare att se om avkastningen ger valuta för vad de tar betalt för i form av förvaltningskostnader.

Det borde inte vara svårt att sälja dina gamla Nordeafonder och flytta pengarna till ett ISK hos t ex Nordnet eller Avanza för att köpa fondre. Räkna dock med en vinstskatt, vilket är värt flytten.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Sara!
  Beror på (1) hur mycket dina fonder gått upp under åren. (2) hur länge du tänkt låta dem vara investerade före du behöver pengarna. (3) Om de är på ett vanligt fondkonto eller i en kapitalförsäkring (ISK är ett senare påfund). Jag resonerar så här.

  Först, om dina fonder gått upp mycket (sannolikt flera hundra procent) OCH om du har det på ett vanligt fondkonto OCH du inte behöver pengarna på minst 5 år. Då hade jag låtit dem stå kvar orörda. Jag hade tänkt som så att mina föräldrar gav mig något med en tanke och låta deras tankesätt hantera dessa pengarna. De tre fonderna du säger har avgifter på 0.25% Sekura och 1.3-1.5% för Alfa och Futura vilket kanske ger i snitt 1% avgift (ingen katastrof). Problemet är att om du säljer dem från ett vanligt fondkonto så får du reavinstbeskattning på 30% av vinsten. Skatten äter upp mycket av ditt kapital (tex 24% av kapitalet om dina fonder gått upp 5 gånger insatsen). Det du kan spara med att flytta pengarna till tex. Avanza är kanske i snitt 0,5% per år i lägre avgift. Det tar väldigt många år innan den lägre avgiften har betalat av det du fått skatta bort.

  Tanke nummer två är, om du verkligen behöver pengarna inom 3-5 år så sälj av fonderna, betala skatten och sätt det på ett sparkonto så länge. Men bara om du verkligen behöver pengarna till något nödvändigt.

  Tanke nummer tre, om du har fonderna i en kapitalförsäkring så kan du byta fonderna till andra billigare Nordea fonder som finns nu för tiden. En kapitalförsäkring har nämligen ingen reavinstskatt på samma sätt som ett fondkonto. Kapitalförsäkringen beskattas med ett belopp varje år. Du har i så fall också en annan möjlighet – om bindningstiden för kapitalförsäkringen gått ut (normalt 5-15 år) – så kan du sälja av allt och få ut pengarna (utan reavinstskatt), sen kan du sätta in pengarna var du vill och investera dem som du tycker.

  Hoppas det hjälper!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-20 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.