Vad ska jag göra med mina fonder på swedbank?
Sök:

Vad ska jag göra med mina fonder på swedbank?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ellinor

ställde för sedan frågan: Vad ska jag göra med mina fonder på swedbank?

Hej!

Har verkligen börjat bli intresserad av sparande och ekonomi men är fortfarande väldigt ny på det. Jag har läst mycket här på bloggen och har kommit fram till att jag ska börja spara enligt barnportföljen till min pension och enligt nybörjarportföljen till framtida hus på ISK genom avanza. Till detta ska jag ta pengar från ett litet sparkonto och fördela samt en del av mina framtida löner. Men nu undrar jag över mina tidigare sparade pengar som mina föräldrar främst har sparat ihop till under min uppväxt. Jag har ca 130 000 i fonder på swedbank. Det är:

90 % aktieplaceringar
– Swedbank robur All. komplett. 1.25 % förvaltningsavg.
– Swedbank robur Asienfond. 1.42 % förvaltningsavg.
– Swedbank robur Global Em mkts. 1.70 % förvaltningsavg.
– Swedbank robur kapitalinvest. 1.25 % förvaltningsavg.
– Swedbank robur Småbolag eur. 1.25 % förvaltningsavg.
– Swedbank robur Östeuropafond. 1.42 % förvaltningsavg.

8 % ränteplaceringar
– Swedbank robur ränta flexibel. 0.6% förvaltningsavg.

2 % alternativa placeringar
– Swedbank robur Prem. Modig. 1.6 % förvaltningsavg.

Jag är 24 år och det har varit en +86 % förändring sedan köp. Jag har aldrig gjort något med dessa pengar men funderar nu på ifall jag ska sälja/byta/omplacera en del. Min fråga är egentligen vad som är smartast att göra. Det är ju ganska höga förvaltningsavgifter? Om jag ska sälja så är jag lite orolig för hur jag ska göra i deklarationen eftersom jag måste ju skatta på vinsten.

Hur ser fördelningen mellan aktie-/ränte-/blandplaceringarna ut?
Ska jag sälja några fonder på swedbank och istället köpa fonder med låg förvaltningsavgift på avanza?
Är det något som ser heltokigt ut som jag borde göra med en gång?

Ber om ursäkt ifall mina funderingar är något luddiga, är som sagt väldigt ny på det här.

Vore enormt tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du bör sälja rubbet. Förvaltningsavgifterna äter av din vinst, och eftersom dina fonder är aktivt förvaltade är det sannolikt så att de förlorar pengar på att de gör investeringar som är sämre än index. Köp nya, billigare fonder på Avanza istället. Aktiefonder i en ISK, räntefonder i en vanlig fonddepå (skatten på ISK lönar sig inte för räntepapper). Om du är osäker på vilka fonder du ska ha så rekommenderar jag att du börjar med 100% i Länsförsäkringar Global Indexnära, en billig indexfond med bra riskspridning. Småpararguiden har skrivit varför du ska sälja nu: http://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-salja-gamla-fonder-och-skaffa-isk/Swedbank kommer rapportera in alla siffrorna från försäljningen till Skatteverket. Det kommer stå förtryckt på din deklaration nästa år.Det finns två undantag från att sälja direkt:

  1. Om du inom en snar framtid förväntar dig att sälja något med förlust, till exempel en bostad eller en kass fond som du inte nämnt här. I så fall ska du vänta med att sälja vinster till samma år som du säljer förlusten för att kunna kvitta vinst mot förlust (men bara om det är typ nästa år som mest, annars kan du lika gärna köra på nu). Om du har ett jobb just nu så kommer du även få ett avdrag mot dina inkomster i tjänst, men det räknas inte till 100% så det är bättre att kvitta allt inom samma inkomstslag.
  2. Om du studerar just nu och riskerar att dina sammanlagda inkomster når upp i det så kallade ”fribeloppet” hos CSN. I så fall kan du få betala tillbaka en del av dina studiemedel. Du bör då räkna ut hur mycket du kan sälja av nu och hur mycket du måste vänta med till nästa år. Du kan läsa mer hos CSN: https://www.csn.se/fragor-och-svar/hur-stor-inkomst-far-jag-ha/inkomst-och-fribelopp.html

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ellinor,

Hänvisar till kalkylatorn nedan, där kan du räkna på dina exakta värden och vad du tänker dig för avkastning. Om inte statslåneräntan stiger mycket i framtiden är det förmodligen till ISK:s fördel, särskilt om du byter till billigare fonder.

Behålla depå eller byta till ISK-kalkylator

Det finns kostnadsfritt ISK och mycket billigare fonder i Swedbanks utbud också. Kolla på Access-fonderna (indexnära fonder med hållbar profil).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-16 klockan 10:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂