Vad ska jag göra med mina sparpengar? 50 000 kr i fonder och aktier och 80 000 kr på sparkontot
Sök:

Vad ska jag göra med mina sparpengar? 50 000 kr i fonder och aktier och 80 000 kr på sparkontot

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av nyvaken-investerare

Den här artikeln publicerades 2017-04-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vad ska jag göra med mina sparpengar? 50 000 kr i fonder och aktier och 80 000 kr på sparkontot

Jag har nyss öppnat ögonen gällande min ekonomi och hur man ska ta tillvara på sina pengar, men jag känner mig fortfarande osäker vad jag ska göra med stora delar av mitt kapital. Jag har just nu

  • cirka 25 000 i fonder,
  • 25 000 i aktier och
  • 80 000 kr i ett sparkapitalkonto med 0% ränta.

Frågan är självklart vad jag ska göra av de 80 000?

Visst jag kan hitta ett annat sparkonto med 1% ränta eller så, men 800 kr/året gör att det knappt känns värt besväret. Jag sparar i dagsläget:

  • 2 500 kr i fonder,
  • 2 500 kr i aktier och
  • 2 500 kr in på kontot per månad.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nyvaken Investerare,
Det beror till väldigt stor del på vad du kan tänkas behöva pengarna till och när. Sedan finns det även en massa andra viktiga aspekter att tänka på, t ex. hur din levnadssituation ser ut (jobb, sambo, utgifter etc.).

Aktier bör du investera i om du har en lång sparhorisont, dvs. ungefär 10 år eller längre. Jag skulle rekommendera till andra personer att investera i fonder, gärna breda indexfonder (som innehåller de största bolagen) och sedan en del i annat också, t ex. ränte- och obligationsfonder.

Jag tycker att upplägget i valfri portfölj här är väldigt bra. Om du har en väldigt lång sparhorisont (>20 år) kan du med fördel välja Globala barnportföljen, annars någon av de andra.

Se till att börja med att ordna en buffer (beroende på utgiftsnivå så borde 25 000 kr kunna räcka) och sedan investera beroende på sparhorisont. Kortare sparande betyder mer ränte/obligationer.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-17 klockan 12:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.